Ген. Константин Попов: Не сме търговци, че да даваме оръжие, за да получим друго

OFFNews 07 ноември 2022 в 10:47 3157 3

Ген. Константин Попов в Народното събрание

Снимка Министерски съвет

Ген. Константин Попов в Народното събрание

Не искам замяната на военна техника да ни е основен приоритет. Ние не сме търговци - не даваме оръжие, за да получим друго. Ключовият морален мотив е да застанем на страната на справедливостта, на страната на жертвата. Трябва да сме съпричастни с това и това дава силата на това решение.

Това заяви пред БНТ бившият началник на отбраната и бивш депутат от ГЕРБ ген. Константин Попов по повод приетото от Народното събрание проекторешение за "оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна и укрепване на отбранителните способности на България".

Финално: След 4 часа дебат депутатите решиха да пратим оръжие на Украйна

Той оцени положително решението България да предостави военна помощ на Украйна. По думите му силата на това решение е, че е свързало думите с делата. Според него основният политически момент в изпращането на военна помощ е ангажиментът на България да помогне на жертвата, а не на агресора. 

"Това какво оръжие и кога ще предоставим, е отделен въпрос и тук има много политически спекулации. Тежката техника, която евентуално ще предоставим, трябва да отговаря на три условия:  украинците да я искат, да е технически изправна и да не засяга основни отбранителни способности на Българската армия. Затова Министерство на отбраната има време да вземе решение, да се обсъжда в комисията по отбрана и в рамките на месец да вземе решение", обясни ген. Константин Попов.

Той изтъкна, че страната ни е член на НАТО и в този контекст няма как да заема неутрална позиция. Попов подчерта, че тезата за неутралитета се използва за вътрешнополитически цели:

"Ние не сме в неутрална държава, а в отбранителен съюз. За да си неутрален няма как и другите да те считат за такъв. Не може да си неутрален в ситуация, от която страда целият свят. (...) Тази неутралност пречи на правилните решения за това какво трябва да правиш и в икономиката, и в политиката, и в сферата на отбранителните способности. Тази неутралност се ползва за вътрешни политически сили. Гордо да заявиш, че си миролюбец. Това е миролюбието на Чембърлейн, който отстъпва пред Хитлер."

По думите му, ако се поддадем на страха, внушаван от Русия, ще загубим чувството си за справедливост и ценностната си система. Константин Попов прогнозира, че скоро няма да бъде постигнат мир между Русия и Украйна.

Той очаква, че въпреки трудностите в отношенията между Швеция и Турция, Швеция и Финландия скоро ще станат членки на НАТО:

"Швеция и Финландия искат да са част от отбранителния съюз, защото виждат, че тази война, ако бъде спечелена от Путин, може да отвори кутията на Пандора. Оптимист съм за приемането им макар и трудно, и с доста преговори и совалки, смятам, че Швеция и Финландия ще станат членки на НАТО."

Българските служби за разузнаване и ДАНС трябва да бъдат ресурсно подсигурени и да им бъдат поставени правилните задачи, каза още ген. Попов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

3

хr4

07.11 2022 в 13:11

Ааааа, всичко се изясни!
Ама той Винкело е бил ЗКПЧ, бе.

245

2

Джендо Джедев

07.11 2022 в 12:57

Пешко от Перни,

Посрещнали са ги еин файтон лумпени дупедавци като тебе. Дето не са знаели за какво става въпрос. После даже и те са си скубали косите, ама... :D

-5426

1

Бай Пешо от Перни 6

07.11 2022 в 11:30

Продажници. След 1 март идва както знаем от историята 9 сптември. Днешната реалност ми дава обяснение защо хората са посрещали Червената армия с цветя.