Ген. Атанасов: Партия, участвала в протестите, е била подслушвана

Ивайло Анев 27 февруари 2015 в 08:40 2045 6

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Председателят на вътрешната комисия в НС и депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов

Цяла една партия, която е участвала в протестите срещу кабинета "Орешарски", е била подслушвана при разработката "Червей", заяви председателят на вътрешната комисия в НС и депутат от Реформаторския блок ген. Атанас Атанасов пред bTV.

По думите му е бил подслушван и лидерът на "Народна партия за свобода и достойнство" (НПСД), която е част от Реформаторския блок, Касим Дал.

"Ние информирахме служебния министър-председател проф. Георги Близнашки за това и е извършена проверка от Инспектората на МВР. Наказани са четирима служители, сред които най-висшият е бившият шеф на Националната полиция Константин Гребенаров", посочи Атанасов.

"Именно Гребенаров, сочен за бъдещия главен секретар на МВР, е поискал подслушването на Касим Дал. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е дал разрешението за подслушването", каза още Атанасов.

По думите на председателя на вътрешната комисия в парламента проверката срещу лидера на НПСД е била заради пробива, който партията му е направила в "основните сълбове на ДПС- Бургас, Варна и Шумен".

Преди по-малко от месец Атанасов заяви, че незаконно в продължение на 300 дни са били използвани СРС срещу хора, свързани с протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, включително подслушване, физическо следене, проследяване на лична кореспонденция в социалните мрежи и имейлите.

Днес ген. Атанасов обяви, че по "Червей" са източени масиви с информация от МВР и е била поставена под въпрос националната сигурност. По думите му никой към момента не знае каква информация е била източена, но за да има наказани, това означавало, че има проблеми.

Преди дни Димитър Иванов - началник на Шести отдел в Шесто управление на бившата Държавна сигурност - посочи, че Атанасов е "локомотивен машинист" и попита защо не работи в БДЖ. Обвини го, че иска да стане шеф на ДАНС и затова опитва да дискредитира настоящия шеф на Агенцията Владимир Писанчев.

"Не се срамувам, че две години съм бил локомотивен машинист. Димитър Иванов, наречен Гестапото, е завършил школата в Симеоново за Държавна сигурност. Този човек е част от репресивния апарат на ДС", отсече Атанасов, но не пожела да коментира дали има амбиции да оглави ДАНС.

"Не съм информиран и не желая да съм информиран кои хора ще бъдат предлагани за шефове на ДАНС и за главен секретар на МВР", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!