Quantcast

18% от българите нямат доверие в Европейския съюз

OFFNews Последна промяна на 15 февруари 2015 в 22:11 7603 15

51% от българите имат положителна представа за Европейския съюз, показва проучване на "Евробарометър" за обществените нагласи в Съюза. С негативно мнение са 18 %, а с неутрално - 30 на сто. 

Средно за всички страни-членки положителните нагласи са с около десетина пункта по-ниски - 39 процента.

По-позитивно отношение към ЕС от България има само в Полша - 61 %, Румъния - 59 %, и Ирландия - 53 %.

75% от българските респонденти са на мнение, че Европейският съюз влияе благоприятно на създаването на работни места в Европа, а 62 на сто вярват, че той подобрява качеството на живот на континента.

Според 49% от българите нещата в Съюза се развиват в положителна посока, докато 11 % са на обратното мнение.

Като основни проблеми, пред които е изправен ЕС, българите посочват най-често имиграцията - 35 процента, икономическата ситуация - 27 процента, тероризма - 18 процента, безработицата - 13 процента.

Практически всички българи посочват като сериозни проблеми пред страната корупцията (97%), недостатъци в съдебната система (96%) и организираната престъпност (96%).

Спрямо предишното проучване от 2012 г. намалява делът на хората в България, които смятат, че положението с организираната престъпност се е подобрило (от 38% на 24%).

Сериозно намаляват и заявилите, че ситуацията в съдената система се е подобрила (от 33% на 13%).

Едва 10% вярват, че корупцията е намаляла, докато през 2012 г. на това мнение са били 27% от респондентите.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.02 2015 в 18:36

Русофилите да го духат!!! А сега, преброихте ли се??? 18% идиоти!!! От които повечето са турци, руснаци и цигани. Останалите са бивши комунета и други тъпаци!!!

16.02 2015 в 12:19

СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ У НАС СА ОСНОВНИЯТ ИНСТРУМЕНТ ЗА ДЕЗИНФОРМАЦИЯ НА ТАЙНАТА ВЛАСТ И МАНИПУЛАЦИЯ НА БОЩЕСТВЕНОТ МНЕНИЕ.

ИМА ЛИ ОЩЕ НЯКОЙ КОЙТО ДА НЕ ГО Е РАЗБРАЛ????

БЪЛГАРИТЕ ОТДАВНА СА НАПРАВИЛИ СВОЯ ЦИВИЛИЗАЦИОНЕН ИЗБОР - ЕВРОПА И НАТО.
КАКВО СЕ ОПИТВАТ СЕГА ДА СЪЗДАВАТ ВПЕЧАТЛЕНИЕ , ЧЕ ИЗБОРЪТ ТЕПЪРВА ЩЕ СЕ ПРАВИ :)

16.02 2015 в 11:32

До Север-Изток

Овцете винаги са мнозинство! Винаги!

16.02 2015 в 11:31

30% неутрални? Хахаха. Е как неутрални?

16.02 2015 в 10:42

Значи все още има 18% заблудени овце! :)

16.02 2015 в 10:32

-10,българинът притежава иманентно едно най-достойно качество ,напълно осъзнато да прави цивилизационния си избор винаги в посока на Запад.Така е било и сред огромното мнозинство наши възрожденци,политици,културни дейци.И може ли да е по-различно,след като Европа организира масово първите си университети през 16-17 в.,докато в русия до втората половина на 19в. десетки милиони са крепостни роби,заменяни за чифт волове и убивани безотчетно без съд(по З.Стоянов)!?Впрочем всички знаем,че що годе очовечаването на руското общество Петър1-ви прави ,омагьосан и вдъхновен от европейското общество. Ако там не се бе разгърнал гения на западните архитекти и днес градовете им щяха да приличат на дълбоката сибирска и далекоизточна провинция.Да не повтаряме за трагикомичната ситуация днес сред руснаците.80% от тях признават превъзходството на Запада,декларират ,че биха искали да живеят на Запад ,но...искат да победят и най-добре ще е ако могат да унищожат САЩ и ЕС.

16.02 2015 в 09:59

asdas200, така е, европейци сме! Когато сме се освободили от турско робство, българите с последните си пари са пращали децата си да се учат не в Русия, а в Западна Европа! Да се чудиш защо ли?

16.02 2015 в 08:57

Ако не бяха опитите на Русия да спре развитието на България и продажните душици от петата колона, изпълняващи тази поръчка, доверието в ЕС щеше да е още по-голямо, българите са европейци и това е безспорно. И въпреки тези опити, промяната в България е огромна. Хората са свободни и живеят по-добре. Не може да става и сравнение с мракобесната епоха под съвеЦкия ботуш.

16.02 2015 в 08:32

Истината е единствено в НАТО и Европейския съюз.. стига с тези миризливи съветски лайна.. Аз преживях вътрешен катарзис

16.02 2015 в 02:27

Ами то останаха ли българи изобщо? Голяма част от свестните българи изчезнаха из света, останала е една малка част от нормални, която за съжаление не е определяща. Има една голяма част от българи(които не искам да им слагам определение), на които не им пука изобщо дали са в нечии съюз. Също така има и една малка част, която обича страшно много Русия(тия 18%,ако съберем резултати от изборите на БСП и Атака, баш толкова). Последната група е съставена от пенсионери и хора("патриоти"), които мразят почти всичко и величаят изперкали диктатори(това се дължи на липса на интелектуално развитие, въпреки че може да са доста умни(те и ще видят противоречие в този извод)). Глупостта ни идва в това, че не може да извличаме позитиви от определена ситуация, в случая ЕС. Но това се дължи най-вече на манталитета ни, същият, който и руснаците имат. Гледаме далаверата, единаци, мислещи се за много велики и че за всичките ни неуспехи са виновни другите, общества изяждани от милионери(в България) и милиардери(в Русия), демек от мутри и мафиоти. После говорят, че пазели ценности си, с извинение мутра/мафиот да ти говори за Христос, Божията любов и православните християнски ценности??? В кой свят живеете, огледайте се реалността каква е.. Спирам, че доста изплеснах от темата.