Exacta Research: Богатите харесват правителството, бедните - не

ГЕРБ - 27.4%, БСП - 11.1%, ДПС – 8.2%, РБ – 5.5%, ПФ – 4.5%,АБВ – 3%, Атака – 3%

OFFNews 09 март 2015 в 14:01 3120 11

Снимка sxc.hu

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, ГЕРБ би получила 27,4% от вота на българите, а БСП – 11.1%. За ДПС биха гласували 8,2%, а за РБ – 5,5%. В парламента биха попаднали още ПФ с резултат от 4,5%, АБВ и Атака с по 3%.

Това сочат данните от национално представително проучване на Exacta Research Group, проведено между 24 февруари и 4 март 2015 г. сред 1000 респонденти. Изследването е осъществено със собствени средства на Exacta Research Group.

В коментар по данните от проучването от Exacta Research Group отбелязват, че ако днес се провеждат предсрочни парламентарни избори, е много вероятно да се възпроизведе сегашното партийно представителство в парламента. ББЦ единствена би останала извън парламента, тъй като електоратът й се свива значително.

31% от респондентите одобряват работата на правителството. От Exacta Research Group твърдят, че "недоволни от кабинета са 55%, като сред тях преобладават възрастни над 60 години, нискообразовани респонденти и българи с нисък жизнен стандарт. Сред одобряващите работата на правителството пък по-често се срещат хора със стандарт над средния, на възраст между 50 и 60 години, вискообразовани респонденти и жители на градовете извън столицата".

В първите дни на март премиерът Бойко Борисов е одобряван от 43%. Неодобрението към работата на премиера е 45%. Според данните на Exacta Research Group Борисов увеличава подкрепата за работата си с 4% след парламентарните избори. С 3% намалява и неодобрението към него през последните четири месеца. 91% от избирателите на ГЕРБ подкрепят работата на Борисов като премиер на страната, а 73% от избирателите на управляващите одобряват работата на кабинета.

16% твърдят, че им е направило лошо впечатление тегленето на заем от 16 милиарда лева, защото не е станало ясно за какво ще се изразходват парите. 7% критикуват кабинета за липсата на реформи, а 6% за липсата на синхрон между партньорите в управлението.

Отсъствието на мерки за справяне с безработицата, както и проблемите свързани с пенсионната реформа, са посочени от равни дялове от по 4% като поводи за разочарование от първите стъпки на кабинета.

В началото на март 2015 г. председателят на ПГ на БСП лява България Михаил Миков е одобряван от 16,5% и неодобряван от 67% от българите. 84% от социалистите одобряват своя лидер.

От Exacta Research Group твърдят, че в началото на март регистрират най-високо одобрение за работата на армията и на полицията.

Тези две институции получават еднакво одобрение в настоящото изследване – по 35%. Неодобрението към работата на полицията обаче е по-висок дял (46%) от неодобрението към работата на армията - 33%.

Доверието към прокуратурата и съда се движи в рамките на 13-14%, а неодобрението в рамките на 62-65%.

Парламентът е одобряван от 18% от пълнолетните българи непосредствено след изтичането на първите сто дни от работата на новия кабинет. В същото време той продължава да бъде най-неодобряваната държавна институция за 67% от българите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!