Френският посланик: Василев е използвал държавни пари като лични

OFFNews 18 юли 2014 в 23:05 9588 7

Снимка ambafrance-bg.org

Ксавие Лапер дьо Кабан.

Аз лично никога не съм се срещал с г-н Цветан Василев. Не защото г-н Василев е дявол, естествено не е такъв. Но защото мисля, че неговата икономическа дейност не е била добра нито за България, нито за Европа. Защото вие сте член на Европа, заяви пред БНТ френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Сега има голяма банкова криза, която започна с проблемите между двама души, така разбрах поне. Но естествено нещата не са толкова явни, отколкото би трябвало да бъдат. Тази битка между г-н Пеевски и г-н Цветан Василев ни доведе докъдето сме сега - значи има една банка поне, която може би ще фалира, може би не. Не е ясно точно какво й е положението на тази банка. Не знаем в какво състояние е. Не знаем кога ще отвори отново, кога вложителите ще имат възможността да използват парите си. И това е голям проблем, обясни Ксавие Лапер дьо Кабан на много приличен български в интервюто.

Но тази криза ни показа, че тази банка разцъфтя по времето на три правителства поне и може би с помощта на тези правителства. Казвам може би. Защото влоговете на един голям брой държавни, публични институции бяха в тази банка. Тази банка има един мажоритарен акционер, който е "Бромак", което всъщност е предприятие само на един човек - г-н Цветан Василев. Този човек сигурно с неговите политически връзки е имал възможността тези държавни институции да вложат парите си в неговата банка. Той е използвал тези пари като че ли е неговият личен портфейл - да направи собствените си инвестиции. Той е купил чрез тази банка големи предприятия или по-малки - "Виваком", "Булгартабак" и т.н. - или изцяло, или част от тези предприятия. Така че тази банка, ясно ни е сега, не е била нормална банка. И разбрахме това много ясно само преди един месец. Което значи, че може би надзорът на тази банка не е бил толкова сериозен, каза още френският посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!