Френският посланик: Василев е използвал държавни пари като лични

OFFNews Последна промяна на 18 юли 2014 в 23:05 9099 7

Снимка ambafrance-bg.org

Ксавие Лапер дьо Кабан.

Аз лично никога не съм се срещал с г-н Цветан Василев. Не защото г-н Василев е дявол, естествено не е такъв. Но защото мисля, че неговата икономическа дейност не е била добра нито за България, нито за Европа. Защото вие сте член на Европа, заяви пред БНТ френският посланик у нас Ксавие Лапер дьо Кабан.

Сега има голяма банкова криза, която започна с проблемите между двама души, така разбрах поне. Но естествено нещата не са толкова явни, отколкото би трябвало да бъдат. Тази битка между г-н Пеевски и г-н Цветан Василев ни доведе докъдето сме сега - значи има една банка поне, която може би ще фалира, може би не. Не е ясно точно какво й е положението на тази банка. Не знаем в какво състояние е. Не знаем кога ще отвори отново, кога вложителите ще имат възможността да използват парите си. И това е голям проблем, обясни Ксавие Лапер дьо Кабан на много приличен български в интервюто.

Но тази криза ни показа, че тази банка разцъфтя по времето на три правителства поне и може би с помощта на тези правителства. Казвам може би. Защото влоговете на един голям брой държавни, публични институции бяха в тази банка. Тази банка има един мажоритарен акционер, който е "Бромак", което всъщност е предприятие само на един човек - г-н Цветан Василев. Този човек сигурно с неговите политически връзки е имал възможността тези държавни институции да вложат парите си в неговата банка. Той е използвал тези пари като че ли е неговият личен портфейл - да направи собствените си инвестиции. Той е купил чрез тази банка големи предприятия или по-малки - "Виваком", "Булгартабак" и т.н. - или изцяло, или част от тези предприятия. Така че тази банка, ясно ни е сега, не е била нормална банка. И разбрахме това много ясно само преди един месец. Което значи, че може би надзорът на тази банка не е бил толкова сериозен, каза още френският посланик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.07 2014 в 16:59

В интерес на истината изгледахме интервюто на Негово Превъзходителство след като емоционално постнахме тук коментар, и с ръка на сърцето можем да кажем, че ни направи много добро впечатление.

Говореше на чудесен български, и беше твърде умерен и дипломатичен, а освен това гледаше към ББ със смесица от полуприкрити снизхождение и насмешка, което е направило впечатление и на други коментиращи.

Очевидно НП Ксавие Лапер дьо Кабан не се вписва в общото правило във България да бъдат изпращани третокласни и третостепенни дипломати, дори напротив - високо ниво.

Взимаме си обидните думи назад, с резервата, че за националистическите партии не е прав. Само народите могат да определят кой да ги управлява, и неговите скептично-язвително думи към възраждането на европейския национализам са явно продиктувани от инструкциите на френското МВнР.

19.07 2014 в 12:33

Интересно защо само френския посланик намери за необходимо да се изказва по сагата КТБ. Посланиците говорят на "дипломатически" език, демек едно казват, а трябва да се разбира друго.
Дали изказването на г-н посланика няма връзка с въвличането на банка Креди Агрикол - Франция, нейни подразделения, или на фирма със съвпадение на името в проблемите около КТБ.

19.07 2014 в 07:55

Професор Балкански,
Защо първо не изслушате интервюто, а после да плюете. Този "неспособен" дипломат, който е и много "озлобен" доста добре е научил български и говореше много доброжелателно. Между другото у нас е много добро място за такива чужденци (на които не се налага да се борят с неуредиците на битово ниво) и не мисля, че е наказание, за който и да е млад дипломат.
А че ще казва "може би" е наложително заради дипломатическия му пост.

19.07 2014 в 03:03

Еми за западняците посланническия пост в България (с минимални изключения) е наказание за начинаещи, некадърни, неспособни, компрометирани и с неуспешно развиваща се кариера дипломати, изпаднали в немилост пред собствените си външни министерства и заточени тук да не пречат на друго място.

Ама това е отдавна известно, още от времето на Иречек. поради това тези "дипломати" се озлобяват и срещу страната ни, която считат за виновна за своите неуспехи в развитието на кариерата си.

Всеки чиновник в кое да е външно министерство ще го потвърди. Факт.

19.07 2014 в 00:19

ИМА ГЕРБ ИМА БЪЛГАРИЯ

18.07 2014 в 23:53

Е като сме член на европата, вие що ни пращате френски терористи с бомби, а Твое Превъзходителство?

18.07 2014 в 23:36

Абсолютни глупости!
Всичко е свързано с "може би" , не дава конкретен и ясен отговор! Хвърля предположения!
До гуша ми дойде от изказвания на сулю и пулю!