Цяла година ще проверяват имотите на Гунев и 4-ма от КТБ

Александра Маркарян 17 юли 2014 в 11:27 2304 3

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) и прокуратурата ще проверяват цяла година дали има разминаване между доходите и имуществото на подуправителя на БНБ Цветан Гунев и четиримата разследвани за източването на близо 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка.

Това става ясно от прессъобщение на КОНПИ, изпратено днес.

От него не се разбира защо на проверяващите ще им трябва цяла година, за да съберат информацията. Нещо повече - в текста му се казва, че ако времето не стигне за проверката, тя ще се удължи с още половин година.

По нея ще работят петима инспектори от КПУКИ (трима икономисти и двама юристи) съвместно с прокуратурата и следствието по досъдебното производство, обединило производствата за извършвания банков надзор над КТБ и за източването близо 206 милиона лева от трезора.

Те ще направят анализ на доходи, разходи и имущество за 10-годишен период на Гунев, изпълнителния директор на КТБ Орлин Русев, главния счетоводител Мария Димова, помощник-главния счетоводител Борислава Тренева и на главния касиер на банката Маргарита Петрова, които са обвиняеми за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Инспекторите ще проверяват за разминавания в размер над 250 хил. лева за целия проверяван период. По закон трябва да има "обосновано предположение" за несъответствие в размер над тази сума, за да бъде образувано производство от Комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!