Фирма получи 13 хил. лв. за провалено пътуване на военна делегация до Того

Юлиан Христов 26 юни 2017 в 10:57 7419 2

Фирма получи 13 хил. лв. за провалено пътуване на военна делегация до Того

Новосъздадена фирма е получила близо 13 хил. лв. за пътуване на българска делегация до Република Того в мандата на служебното правителство. Това става ясно от отговор на министъра на отбраната Красимир Каракачанов до депутати. 

От изнесената информация става ясно, че в мандата на служебния кабинет е било подготвено пътуване на делегация, което обаче не е осъществено поради смяната на властта. Сключеният договор е с фирма "Таргет ТТИ - ОПС" ЕООД, която е регистрирана само месец преди да бъде осъществено планираното пътуване. 

Обикновено посещенията на български официални лица зад граница се осъществяват от дирекциите за протокол и връзки с обществеността. В този случай обаче дейността е преотстъпена на частна фирма и очевидно без обявяването на обществена поръчка, тъй като исканата сума не влиза в обхвата на Закона за обществените поръчки.

От отговора на Каракачанов става ясно също, че "Таргет ТТИ - ОПС" ЕООД е подписала с военното министерство договор, според който е имала задълженията да разработи програма за официалното посещение в Того и логистичен план на посещението, както и да съдейства за издаването на визи. А също така и: 

Изпращане на писма, имейли, запитвания и други официални документи във връзка с официалното мероприятие; Проучване, избиране и резервиране на самолетни билети, хотели, зали и друга материална база и създаването на условия за ефективното провеждане на официалното посещение.

Крайният срок, посочен в договора, е 12 май 2017 г. в условията на очаквано предаване на властта в ръцете на редовен кабинет. 

Договорът предвижда също съдействието за издаване на лиценз на "ТЕРЕМ" ЕАД за доставчик в структурите на ООН. За придвижването на тази процедура фирмата е получила допълнително 1500 евро, както и отделно 250 щатски долара. 

Отделно от това има сключено и рамково споразумение с "Target TTI-OPS", регистрирано в Гватемала и под "шапката" на което работи новосъздаденото българско дружество. Като управител на фирмата от българска страна е посочен майорът от резерва Мирослав Писов, който е и член на Центъра за изследване на асиметричните рискове и заплахи за сигурността в Югоизточна Европа и Черноморския регион (ЦИАРЗС в ЮЕ и ЧР).

Пред OFFNews той обясни, че договорът ще бъде изпълнен и че е въпрос на приоритети дали настоящото правителство има намерение да осъществи пътуването. Той поясни, че от страна на правителството в Того е имало възможни дати за посещение, които съвпаднали със смяната на властта в България. 

"Коректно беше от страна на служебното правителство да предостави това на следващото. Заради това те не отказаха пътуването, но реално информираха тогоанската страна, че се сменя правителството в България", поясни Писов.

По думите му чуждестранната "Target TTI-OPS" е регистрирана в ООН като доставчик на услуги и работи по програми на ООН в Африка, а "Таргет - Българя" е представител на чуждестранната компания. Това че тя е регистрирана само месец преди организираното пътуване Писов обясни с факта, че разговорите са водени в мандата служебното правителство, а логистичната поддръжка нямало как да се осъществи по друг начин освен чрез регистрирането на дружество.

До новия министър на отбраната Красимир Каракачанов е изпратено ново писмо, с което от организацията го уведомяват за възможностите за сътрудничество. Това е обяснено и от фирмата по отношение на рамковото споразумение, стана ясно още от думите на Писов:

Основното е, Министерството на отбраната да играе ролята на проджект мениджър за тези инфраструктурни проекти, защото те могат да гарантират сигурност, стабилност. И това е искането на тогоанската страна, тъй като те са представители търговско-промишлените палати на Африканския съюз. За това фактически "ТЕРЕМ" и Министерството на отбраната за тогоанската страна, техният модел, по който "Таргет - Испания" работи, е те да бъдат като проджект мениджъри и така да привличат други български компании - дали са от инфраструктурата, транспорта, товари, охранителни системи, обучения... За тях това е държавна гаранция.  

От българска страна няма изплатени командировъчни, а от отговора на министъра не става ясно кои са служителите, които е трябвало да пътуват зад граница. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови