Фандъкова: Разкриваме уникална средновековна църква под бул. Т. Александров

OFFNews 13 октомври 2019 в 14:02 4337 5

„Разкриваме средновековната църква „Св. Спас“ – уникално историческо богатство на София, което се намира запазено под сграда на бул. „Тодор Александров“ и бул. „Мария Луиза“. Археологическите пластове от мястото са от различни епохи – антична улица от 2-3 в, част от крепостната стена на Древна Сердика с кръгла кула и средновековния храм от 11-13. Всичко това ще превърнем в нов археологически комплекс“, каза Йорданка Фандъкова, кандидат за кмет на София.

През Възраждането и след Освобождението храмът „Св. Спас“ заедно със „Св. Неделя“ са двете най-големи църкви в града. Той е полуразрушен по време на бомбардировките и на мястото е построена сграда. При строителството археологическите находки са запазени, но така и не изграден достъп до тях.

„Това е едно от скритите и неизвестни богатства на града ни, за което вече имаме проект с достъп от бул. „Т. Александров“. Ще успеем да покажем Античност, Средновековие и съвременния град на едно място“, обясни Фандъкова.

„Другият знаков обект, по който трябва да започнем работа, е реновиране на пл. „Св. Неделя“ с експониране на археологическите находки от 2 в, които разкрихме в последните 3 години. Това е знаков проект в сърцето на града. Затова провеждаме международен архитектурен конкурс, в който участват 7 световни архитектурни бюра. През ноември ще бъдат представени първите концепции“, обясни Фандъкова. 

„Разкриването и експонирането на богатото археологическо наследство на София е един от приоритетите в работата ни. Затова подкрепихме проучванията на 10 археологически обекта“, каза Фандъкова.

В последните години бяха изградени подземния музей под храма „Св. София“, първият археологически парк на Западната порта на Сердика, триъгълната кула и проучванията на пл. „Св. Неделя“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

5

Стефан

14.10 2019 в 05:05

Значи, затъкни съветският си диктат където слънце не грее, и разкажи пламенно под чии диктат славяните са строили селищата си върху тракийските, под чии диктат българските върху славянските, после турските, после пак българските, после ...
И изобщо - изясни за себе си понятието "културен слой".
Апропо - когато се появи за пръв път, помислих че нещо знаеш, и мислиш. Сега съм наясно че си обикновен маниак.

Да, за каквото ставаше дума. Не разбрах заслугата на "тях Фандъкова". Или на Него - герб. Те са построили тая черква и сега ще я откриват с рязане на лентички? Или трябва да целуваме ръка само задето отгоре И няма да има нов хотел на гербераст? Или какво?
Не разбрах самохвалството.

4022

4

Не е тайна,да се знае,че "Булбанк" има на няколко етажа под земята трезори.Іят Метродиаметър се забави няколко години поради археологически проучвания и ограничение откъм Север от паметника "Ленин"(Тегло на постамента под него надхвърлящо 600 тона).

4022

3

Off News много Ви е ограничен сайта откъдето и да го погледнете.
Іво.За какво сте форматирали бяло поле,като не го спазвате?
ІІро.За какво стигат 1000 знака?
Сменете ТЕКСТОВОТО ПОЛЕ !!!
Използвайте поне формат АІV(210/297)
Как да оборя полуистините на "OtSofia"
-Съветски диктат(Коментиране на измислици)
-Язовирна стена(Вместо "Шлицови стени")
-Какъв Братоев набеждава.Метростанция №7(Сердика) Начало 1982 г. с дълбочина около 18 м.

3943

2

OtSofia

13.10 2019 в 15:43

На това място по съветски диктат се сториха едни от най-позорните грешки на метростроителството и съветското"градоустройство с транспортна схема".Тъкмо съветските „специалисти“целенасочено и императивно развиха МСтСердика на най-наситеното със Сердика място, за да направят Гара разпределителна на огромни потоци хора.Няма как всичко това да не се извади на бял свят, за да се видят и усилията на софиянци през втората третина на 20-ти век да избегнат погрома над същината на града.Чак тогава ще можем да се похвалим с постижения.И да, днес Сердика полека-лека се появява с красотата и величието си, въпреки че Метрополитен все пак ѝ пресече с „язовирна стена“ главната улица и ѝ затисна с Мария Луиза централните сгради.Но не кметът Фандъкова и ангажираните "специалисти" са пазителите, а софиянци - въпреки СО и ОС. Хвалбите на кметството тук и сега са най-малкото неадекватни.

3943

1

OtSofia

13.10 2019 в 15:35

Както казва с основание софиянецът: "Кои сте тия вие?" Кой е ангажиран с колосалната задача да възроди Свети Спас? Очевидно не е кметът или подопечните замове. Тези, които ще "разкривали", да не са същите, които замазаха напоследък единствената запазена средновековна улица на Средец - Малко Търново, и не допуснаха да се покажат следите от подхода към Твърдината? Май за същата провинциалщина ще се пилеят средства и на Света Неделя.Колкото до Свети Спас - свидетели сме пак на полуистини и непосочване на фундаментални факти. Докато Метрополитен, начело с Братоев, не се извинят на софиянци, че безжалостно разрушиха черквата Свети Спас, докато тръшнатата върху нея ВТБ (днес Булбанк) не направи всичко възможно да поправи огромната грешка, докато октоподът "частен паркинг" не се омете от там, докато срутената 8-метрова крепостна стена на Западната порта не се възстанови, докато ... То край няма.