Евгений Дайнов: Всички отстъпват, защото полицията се изправи срещу държавата

OFFNews 10 ноември 2015 в 07:52 8711 9

Евгений Дайнов: Всички отъстъпват, защото полицията се изправи срещу държавата

Правителството показва слабост като отстъпва пред исканията на полицаите и тепърва ще видим кога и пред кого ще отстъпи отново. 

Това каза пред Нова тв политологът Евгений Дайнов. 

По думите му моментът, в който държавата отстъпва, "всички потайни сили и организирани интереси ще тръгнат да контраатакуват".

Дайнов обясни, че протестът на полицаите не е легитимен и това е описано подробно в Наказателния кодекс в раздела за престъпления против републиката. "Когато невъоръжени граждани блокират кръстовище, се казва гражданско неподчинение. Това не е законно. Но когато въоръжени блокират кръстовище – това вече е бунт", обясни Дайнов.

По думите му подобна ситуация, при която вместо да се грижат за сигурността на гражданите полицаите се вдигат на бунт, е много крехка. "Представете си, че това бяха библиотекари – държавата щеше ли да отстъпи? Всички отъстъпват, защото полицията се изправи срещу държавата", обясни Дайнов.

Според него ще бъде направен опит за отстраняването на Реформаторския блок от управленската формула и на вътрешния министър Румяна Бъчварова. "Лютви Местан, ДПС и една камара хора твърдят непрекъснато, че Реформаторите са лоши, лоши, лоши и трябва да бъдат махнати. Сега се добавя и Румяна Бъчварова. Всички разбират, че тя е прогресивен и граждански човек, който стои малко странно в ГЕРБ", обясни политологът.

Той е категоричен, че слабостта на държавата тепърва ще бъде проявена. "И единият като настъпва, другият отстъпва", каза Дайнов. 

Според икономиста Владимир Каролев системата за сигурност в България гълта 2.5 повече средства в сравнение с държавите в Европейския съюз. "Особено много пари смучат съдебната система - 1.7, за средно ниво от 0.7 в ЕС. Правителството очевидно отстъпва на всеки, който идва и започва да му прави стачки", каза той.

Каролев посочи, че България е на 8 място в света по брой на полицаи, като „развити“ демокрации като Узбекистан, например. "Тези хора, които са на терен, те също не го приемат това нещо, те също искат реформи", каза той. Каролев обясни, че служителите, които са пред пенсия, трябва да получат 20 си заплати, но това положение трябва да се промени при новопостъпващите.

"Не вярвам, че правителството изглежда слабо в последната седмица. ГЕРБ има безапелационна победа, по каква причина - това е тема на друг разговор. Реформаторският блок има увеличение на гласовете и би трябвало тези две партии да наложат реформите", категоричен е Каролев.  

По думите му около протестите е направен опит за отстраняване на Бъчварова и това станало от средите на "чантаджиите" в МВР.

"Има един важен човек в ГЕРБ - Бойко Борисов. ГЕРБ е силно лидерска партия. Румяна Бъчварова е силна фигура. Освен това в ГЕРБ има доста реформаторски насочени хора – Делян Добрев, Димитър Главчев, Менда Стоянова. РБ е по-силен, отколкото той си мисли, защото той е легитимацията на ГЕРБ пред европейските структури. Ако РБ напусне по каквато и да е причина правителството, това ще е много голяма криза и ГЕРБ ще изгуби голяма чест от легитимността си в Европа. Бойко Борисов иска да е добър с всички, а това е невъзможно. Когато правиш реформи, не може да си добър с тези, които се държат лошо. Реформа ще има и обществото трябва да подкрепи вицепремиерката и министъра на финансите", допълни икономистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки