Ева Паунова: Планът "Юнкер" ще помогне на България

Георги Савчев 26 ноември 2014 в 17:10 5671 3

Паунова и Юнкер

Целта на плана за инвестиции и растеж на Комисията "Юнкер" е да мобилизира средства, без да се създава нов дълг за Европа. С тях ще бъдат подобрени условията за растеж, развитие и създаване на работни места именно в страни като България, заяви българският евродепутат от ЕНП Ева Паунова.

Пакетът за заетост, растеж и инвестиции на Европейската комисия беше представен на пленарното заседание в Страсбург.

Паунова е на мнение, че планът на Жан-Клод Юнкер е "шанс за финансирането на важни системни проекти като базовата инфраструктура в България."

От наличните финанси 21 милиарда ще бъдат предоставени от европейския бюджет и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), но всяко едно евро от обществените финанси се очаква да привлече още 15 евро от частни инвеститори, акумулирайки 315 милиарда евро на разположение за следващите 3 години.

Три са основните акценти в новия план - мобилизация на инвестиции чрез новосъздадената институция на ЕИБ – Европейския фонд за стратегически инвестиции; създаване на канал за проекти, за които да бъде достъпно финансирането; по-добро управление на единия европейски пазар.

С промяната на правната рамка, като част от този план, ще създадем благоприятна инвестиционна среда и ще предотвратим „Европа на две скорости“, осигурявайки равен достъп до средства за всички страни-членки, коментира Ева Паунова.

Инвестиционният план за Европа трябва да бъде одобрен от Комисията и Съвета, с което също да се вземе официално решение за създаването на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Очаква се Комисията официално да представи новото законодателство, което да влезе в сила до юни месец на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!