Елен Герджиков: Свидетели сме на политически сеир, вместо на състезание на идеи

Юлиана Ончева 18 октомври 2019 в 07:11 5419 0

Елен Герджиков е два мандата общински съветник от ГЕРБ, той е и председател на Столичния общински съвет от 2012 г. Завършил е философия и политология в СУ "Св. Климент Охридски". Герджиков е кандидат за общински съветник от ГЕРБ/СДС и за местния вот на 27 октомври. 

Г-н Герджиков, всички говорят за програми по време на кампания – какви са вашите лични приоритети и ангажименти, които поемате пред столичани? 

Дневният ред на софиянци е основен приоритет и за мен, и за моите колеги. Този дневен ред е намерил изражение в програмата на г-жа Фандъкова, зад която стоим всички от екипа й. Там са разписани основните ни предложения за следващия мандат. Увеличаваме работата в кварталите – изключително важно е да постигнем ред, сигурност и високо качество на живот в тях. Удвояваме усилията ни за подобряване на качеството на въздуха, продължаваме с метрото, с пълното обновяване на градския транспорт, повече детски градини, със създаване на повече удобства за бизнеса и на повече места за култура и т.н.
Често чувам въпроса – Сега ли се сетихте, та нали от 10 години сте във властта? Отговарям честно - да, ние сме от 10 години в управлението на София и това бяха трудни години, особено в началото. Ние трябваше да се справим с град с три ремонтирани булеварда, с липсващи детски градини, с оставен на произвола градски транспорт, с метро, за което правителството на Орешарски ни отказа парите, с площи, които бяха раздавани по един уж законов начин, но не съвсем. Много усилия бяха положени, за да стане София град, който да бъде притегателен не само за хората от страната, а и за чужденците, за да се появим и на бизнес, и на културната карта на Европа и света. Това е истината. Сега вече можем и трябва да продължим с работата в малките улици, с ремонта на повече тротоари, с решението за местата в детските градини и ясли, с повечето места за култура, с нов довеждащ транспорт в кварталите, с повече ред, контрол, сигурност и предвидимост във всяка област.

Имам, разбира се, и лични ангажименти, за който работя. Един от тях е пълна реконструкция и осъвременяване на столичния зоопарк. Според мен е добре да се организира международен конкурс за проектирането и изпълнението му. Нашата зоологическа градина има много видове животни, голямо и красиво пространство със сериозен потенциал. Представям си как паркът е пълен не само в дните с безплатен вход, как става притегателно място за деца, родители, гости на столицата, как започва да конкурира европейските зоологически градини.
И още нещо много важно за всички нас - да подобрим достъпа до Витоша. През целия предишен мандат съм работил за това – създадох работна група с цел изследване на проблемите и координация между различните институции, от които зависи развитието на природния парк. Мисля, че свършихме много подготвителна работа в тази посока и сега предстои да я реализираме. 

Да, неведнъж сме говорили за достъпа до Витоша, ще може ли да се реши този проблем някога?

Този проблем ще се реши, но няма да е лесно. Който обещава бързо и лесно решение, заблуждава хората или просто не е запознат с фактите. През следващите 4 години на първо място ще подобрим още повече достъпа до планината с градски транспорт. Увеличаваме броя и честотата на автобусите до планината и най-вече в почивните дни, както и нови летни излетни линии. Целта ни е да заработят и лифтовете, и това трябва да стане със или без съгласието на собственика до 2021 година. Планираме и изграждане на буферен паркинг до началната станция на Княжевския лифт, при бъдещо разширение ще бъде създадена и обща станция на метрото и Симеоновския лифт при Околовръстния път. Заедно със ски училища ще изградим нови влекове за обучение на деца и ученици. Ще възродим и дейността на общинските хижи. Вече успяхме да реновираме хижа „Боерица“ заедно със студенти от УАСГ. Витоша е изключително важна и ценна за всички. Тя позволява в София да се организират много спортни събития. За 3 години по време на вече емблематичните празници на Витоша, участие са взели над 30 000 участници. Всичко това ни задължава да продължим да подобряваме и достъпността, и условията в планината.

Като софиянец, как ще се съхрани архитектурата и атмосферата на столицата?

Длъжни сме да го направим. София е уникален град, със своята древна история, с белезите на различните епохи, с модерните сгради, с многообразието си. Това го виждат и признават всички чужденци, посетили града ни.

Ето защо, по идея на кмета Фандъкова, стартирахме инициативата "Визия за София" – стратегически документ за дългосрочното развитие на града, изработен от широк екип от експерти, доказани в своите сфери, които не са част от администрацията и дори са критици към общината. Следващият общински съвет трябва да приеме тази визия, за да може възможно най-бързо да пристъпим към реализацията на заложените в нея идеи.

Изработихме и друг много важен за облика на града документ - т.нар. Наредба за градската среда, която въвежда стандарти за всички архитектурни елементи в София – фасади, градска обзавеждане, материали и цветове. Предстои и нейното приемането от общинския съвет. Стартирахме и специална програма, наречена „Културно наследство“, с която подпомагаме собствениците на сгради-паметници на културата да ги реставрират. Общината поема разходите за изработването на инвестиционните проекти, конструктивното обследване, нужните съгласувания и авторския надзор. В момента дори тече кандидатстването по тази програма – от 1 до 30 октомври.

Продължават и усилията ни за запазване и експониране на археологическото богатство на града ни, за опазване на архитектурните паметници. Както знаете общината откупи къщата на Яворов. Работим за изграждането на нови места за култура и за цялостно подобряване на градската среда, например чрез усилията ни за справяне с проблема с драсканиците по фасадите на сградите. 

Кажете няколко пропуски и грешки в изтеклия мандат?

Не само през предишния мандат, но и през последните 10 години успяхме да преобразим града, както вече казах. Но когато работиш много, допускаш, разбира се, и грешки. Никой не е имунизиран срещу грешки. 

Веднага се сещам за ремонта на Графа. Мисля, че основната ни грешка бе, че в желанието си за бърза промяна на района заради плачевното му състояние, тръгнахме да реализираме един проект, спечелил конкурс и преминал през обществено обсъждане преди цели пет години. Хората бяха забравили този проект и не знаеха какво да очакват. Ако бяхме го поставили отново във фокуса на вниманието, може би много от недостатъците му щяха да бъдат отстранени на обсъжданията, а хората да бъдат наясно със сроковете за реализация.

Има неща, за които не ни стигна времето. Те обаче могат да бъдат видени в програмата с приоритетите ни за следващия управленски мандат, която е изключително конкретна и по отношение на срокове, и по отношение на начини на финансиране за тяхното осъществяване. 

Като политолог и участник в много кампании как оценявате сегашната?

Кампаниите би трябвало да бъдат състезания на идеи, а не на фалшиви новини, грозни манипулации и политически сеир. За съжаление тази кампания още от самото начало се превърна в театър с много пошъл сценарий. „Гражданският кандидат“ г-жа Манолова твърди, че ще сменя модела на управление на София. Но се питам с какво? Защото до момента тя не е представила нито екипа си, нито как би финансирала гръмките си обещания, които дава на хората. За мен нейният модел би бил модел единствено на задкулисието, от което тя всъщност идва. Притеснителното в тази кампания е, че се използват толкова много лъжи, поднесени по драматичен начин. Като лошата задлъжнялост на общината или обществената поръчка за почистване. На всички ни вече стана ясно, че София е с най-високия кредитен рейтинг, както и, че обявената поръчка за чистотата няма как да приключи преди изборите. За съжаление борбата за власт и личните амбиции на някои кандидати изместиха фокуса от основните теми, които вълнуват софиянци.

Ще управлявате ли и как в следващия мандат, при тези социологически прогнози?

Най-важното нещо, когато г-жа Фандъкова встъпи в длъжност и започне новия си мандат, е да се сформира мнозинство на принципна основа, което да поеме отговорността за развитието на града през целия мандат. Съвсем естествено е наши партньори в това начинание да бъдат колегите от СДС и десният политически спектър, с които освен общи ценности, идеи и политическа принадлежност, имаме и доста конкретна свършена работа през годините.

Като човек, ръководил СОС с почти пълно мнозинство на ГЕРБ, бихте ли станал пак шеф на СОС, раздробен с още повече групи?

Досега ръководех общинския съвет, в който имаше представители на 13 политически сили. За мен многоцветния състав на градския парламент не е проблем. Важно е да имаме работещ съвет, който да поема отговорност, да взима решения, които не винаги са лесни и популярни, но са важни за развитието на града ни. Много ми се иска да сме си научили уроците и да не допускаме да се върнат едни тъмни за столицата ни времена, когато мнозинствата в СОС се сформираха и прекрояваха по икономически интереси, ощетяваха града с милиони и никой не носеше отговорност за това. С влизането на ГЕРБ в местния парламент на София, тази порочна практика беше прекратена и съм уверен в мъдростта на софиянци, които няма да допуснат града ни да попадне в стария капан на задкулисието.

Записахте ли вече дъщеря си за прием в детска ясла, за да не остане неприета?

Записана е в системата, но не е кандидатствала, защото е още малка. Сигурен съм, че когато дойде време да тръгне на ясла ще има още новооткрити места и недостига в яслените групи ще бъде преодолян, така както вече се случва при детските градини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови