Екоминистърът за ровенето в кофите: Глоба "клошар” аз я наричам глоба "вандал”

OFFNews 13 януари 2016 в 08:38 4666 5

Екоминистърът за ровенето в кофите: Глоба

До 1000 лв. глоба заплашват хората, ровещи в кофите за боклук, предвиждат нови санкции, предложени от екоминистерството.

Санкцията придоби наименованието „глоба клошар”, аз я наричам „глоба вандал”, коментира тази сутрин пред bTV екоминистърът Ивелина Василева. 

„Текстовете, които предлагаме са насочени към актовете, когато има вандалско отношение към контейнерите”, поясни тя. Глобите ще бъдат от 300 до 1000 лева. „Нашата цел е не да тормозим клошарите, а да защитим обществения интерес и да не позволяваме посегателство”, каза още Василева.

По думите на екоминистъра глобите ще се налагат от отнделните общини. „Един контейнер струва от 400 до 800 лева, а само за миналата година са били унищожени близо 10 процента от тях”, каза Василева.

Глобата беше въведена след призив на сметосъбиращи фирми, които се оплакаха от загуби. 

"Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а на държавата. Ние като организация инвестираме в тези контейнери и когато някой посегне на тях, той краде. Загубите ни са между 7 и 9 млн. лева годишно", коментира през юли Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак”. Той смята, че подобно решение на държавата е първа стъпка, към решаването на проблема. В останалите европейски страни се лежи в затвора за „такава кражба”, смята той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови