Екоминистърът за ровенето в кофите: Глоба "клошар” аз я наричам глоба "вандал”

OFFNews Последна промяна на 13 януари 2016 в 08:38 4022 5

Екоминистърът за ровенето в кофите: Глоба

До 1000 лв. глоба заплашват хората, ровещи в кофите за боклук, предвиждат нови санкции, предложени от екоминистерството.

Санкцията придоби наименованието „глоба клошар”, аз я наричам „глоба вандал”, коментира тази сутрин пред bTV екоминистърът Ивелина Василева. 

„Текстовете, които предлагаме са насочени към актовете, когато има вандалско отношение към контейнерите”, поясни тя. Глобите ще бъдат от 300 до 1000 лева. „Нашата цел е не да тормозим клошарите, а да защитим обществения интерес и да не позволяваме посегателство”, каза още Василева.

По думите на екоминистъра глобите ще се налагат от отнделните общини. „Един контейнер струва от 400 до 800 лева, а само за миналата година са били унищожени близо 10 процента от тях”, каза Василева.

Глобата беше въведена след призив на сметосъбиращи фирми, които се оплакаха от загуби. 

"Това, че някой няма какво да яде, не е наш проблем, а на държавата. Ние като организация инвестираме в тези контейнери и когато някой посегне на тях, той краде. Загубите ни са между 7 и 9 млн. лева годишно", коментира през юли Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на „Екопак”. Той смята, че подобно решение на държавата е първа стъпка, към решаването на проблема. В останалите европейски страни се лежи в затвора за „такава кражба”, смята той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.01 2016 в 23:54

Изключително тъп закон, те хората ако имаха 1000 лева щяха ли да бъркат по кофите?!?!?

13.01 2016 в 10:56

Клошарите не са вандали. Клошарите са специалистите по рециклиране, които екоминистерството няма. Как може да има една кофа за "хартия, пластмаса и метал" и да ни лъжат, че това е за "рециклиране".

Колкото до клошарите въобще, повечето от тях са хора, които имат нужда от помощ. Ако имаше такава, те нямаше да са клошари.

Колкото до министърката, ще ми се да знам какво общо има калинка, завършила английска филология с екология.

13.01 2016 в 09:46

Тук нещо не е така, както е.

1.Не виждам връзката между ровенето в кофите и унищожаването на контейнерите.
2.Сигурен съм, че и в момента, ако се докаже, че някой е повредил нечия собственост (в случая контейнер за 800лв), то той е отговорен пред закона. Какъв е смисълът от нов закон?
3. Проблемите по т.2 са, че вече съществуващите закони не се прилагат, т.е. не се търси и не се наказва този, който е повредил чубдата собственост (в случая контейнерите). Списването на нов закон няма да промени този проблем.

Моята теория е, че фирмите се оплакват от 2 неща, но не се отразени ясно:
1. Повредените контейнери
2. "Кражбата" на отпадъци от разделното събитане.

Съответно, мисля че въпросния закон ще се прокарва по отношение на т.2, а не на т.1. Повредените контейнери се използват, като причина, макар да нямат нищо общо.

13.01 2016 в 09:35

Отдавна е известно, че бъркането в бизнеса на Боко Тиквата не носи нито здраве, нито дълъг живот, но не предполагах, че нещата са толкова зле, че и клошарите вече да са проблем....

13.01 2016 в 09:13

Не клошарите унищожават контейнерите. Поне, не повече от милите ни любими граждани. За тях ще има ли глоби?