Прокопиев: КТБ е пирамида

Ивайло Анев Последна промяна на 25 септември 2014 в 09:37 4675 8

Иво Прокопиев.

Корпоративна търговска банка (КТБ) е пирамида и единственият начин тя да бъде спасена е да дойде някой самарянин и да даде 6 млрд. лв., с които да бъдат платени депозитите в нея. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев в студиото на Нова телевизия.

„Ако трябва бюджетът и данъкоплатците да ги дават тези пари, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то е трагично. В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип“, посочи още Прокопиев.

Той е категоричен, че банката е пирамида и по отношение на влоговете в нея, защото е „оферирала гиганстки лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара“.

Прокопиев заяви, че кредитите също са пирамидални, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката.

„Има проблем със състоятелността, защото голяма част от парите никога няма да бъдат върнати“, допълни той.

Схемата КТБ беше създадена от политическите партии, като постоянният участник в нея е ДПС, а другите са ГЕРБ и БСП, казва Прокопиев.

Той обърна внимание, че банката е издала само 10-20 кредитни карти, като едната от тях е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Според Прокопиев има публична информация, че парите на ДПС и фирмите на Делян Пеевски се преместват в държавната Българска банка за развитие. След 2 години може да се наложи и нея да я спасяваме, предположи Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.09 2014 в 16:32

Прав е Прокопиев, но с две допълнения:
1. Схемата КТБ функционира още от времето на другаря Костов(ментора на Радан Кънев) - пръв приятел на Цв. Василев. И докато Боце се облажи по-малко от мандат, то един тъмносин талибанин бърка в кацата с меда от началото на далаверата та допреди 3 месеца :)
2. Защо и Прокопиев отхвърля единствения законов подход към КТБ, а именно, държавата, съда и прокуратурата да си търсят длъжниците?!
Откъде на къде всички приемат тези пари за потънали в земята и откъде на къде НЕ допускат съдебно преследване за източилите банката?!
Защо, когато един обикновен човек или фирма не си плаща ипотеката банката му съдира кожата и си надвзима дълговета, а когато една банка ограби държавата и населението няма съдебно преследване и всички ние сме длъжни да плащаме?! :)

25.09 2014 в 14:29

Както може да се установи от сайта www.zasedatel.com, Прокопиев и кръга капитал, са тези които превръщат държавата в пирамида.

25.09 2014 в 14:04

da znaish

25.09 2014 в 13:20

мъкаа, кажи нещо за кредитния портфейл на КТБ.
Само ако може да се напънеш да е по-кратко и по-ясно.

25.09 2014 в 13:16

Наглеците Галя и Иво Прокопиеви, с чието финансиране и задкулисие вървяха протестърските разходки, вериги на СУ, окипации и т.н. ведно с Рустем Плювню, що не обяснят как Уникредит периодично предоговаря кредити на Прокопиев и отлага плащане на кредитите, това престъпление ли е?!? И Главпрокурора що не повдигне обвинение, ако е престъпление. Тъй като както в КТБ отпускане на кредити е чиста банкова дейност, така и към Уникредит не може да се повдига обвинения.
Само че двамата наглеци Прокопиеви продължават да обикалят от ТV на ТV да дрънкат с/у КТБ, да ВИДЯТ СЕБЕ СИ, че отвсякъде са я закършили ... кредити, задкулисие
Айде бе, точно Галя и Иво Прокопиеви са ГОЛЕМИТЕ РАЗБИРАЧИ и анализатори на банковото дело!!!! И хитрягата ИВ-чо що не продължи разнасяната от него мантра – “Ей, тъй Фонда за гарантиране на влоговете да вземе заем... А какво ще стане като хитрягата ИВ-чо предизвика БАНКОВА ПАНИКА пред следващата банка – тогава откъде пари, ИВ-чо ли ще даде?!?!? Наглец!, така бе ОРГАНИЗИРАНА ЗАВЕРАТА с/у КТБ – ДАНС отнема докупска Банков Надзор, обвинение с/у Цв. Гунев, после ювелирна акция на Главпрокурор и МВРПикчърс 13 юни КТБ, и резултат БАНКОВА ПАНИКА, изтеглен целия свръх ликвиден ресурс от 1.3 млрд лв. от КТБ
Иначе, днес, след ЯКО ослушване БНБ и затваряне 20 юни КТБ - и при оздравяване и при фалит на КТБ данъкоплатците ще платят щетите, нанесени на КТБ с банковата паника и затварянето на банката, Цв. Василев няма да се остави, това е явно....
Факт 1 – Цв. Василен НЕ е организирал банкова паника «КТБ» на 13 юни!
Факт 2 – Ив. Искров НЕ е организирал банкова паника «КТБ» на 13 юни
Факт 3 – С отнемане допуска на подуправителя БНБ от ДАНС, БНБ е блокирана!
ДРЪНКАНИЦИ данъкоплатците да не платят са шменти-капели …..
В БГ няма пари, в БНБ – също няма пари. Всичко останало от бай Тошо веч е окрадено/приватизирано. Последното продаде Боко –Булгартабак, дял ЕРП и т.н.
Остават само спестяванията на хората за КРАДЕНЕ!
Отсега данъкоплатците да почват да рИват! И двата случая – оздравяване или фалит на КТБ п л а щ а т данъкоплатците – Да почват силно да рИват!

25.09 2014 в 12:29

по всичко личи, че Прокопиев е прав.
Докато фактите все още не са на 100% ясни, единственото, което може да се направи е да се изчака да се изяснят.
Ако твърденията, че 80% от кредитите са отпуснати на свързани лица, се окажат истина, то да, банката е пирамида.
Високите лихви раздавани по депозитите обаче не се нуждаят от доказване, защото всички бяхме свидетели.
Вярно е, че два пъти по-висок лихвен процент от пазарния е също доказателство, макар и косвено, за наличие на пирамидална структура.
Еми тва е. Ние не различавам, че осигурителната ни система е пирамида, че няква банка ли?

25.09 2014 в 12:18

"банката е издала само 10-20 кредитни карти, като едната от тях е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган" -само 10-20 кредитни карти, но за сметка на това безлимитни.

25.09 2014 в 12:07

То и ти си ГМО и затова си трай!