Прокопиев: КТБ е пирамида

Ивайло Анев 25 септември 2014 в 09:37 5322 8

Иво Прокопиев.

Корпоративна търговска банка (КТБ) е пирамида и единственият начин тя да бъде спасена е да дойде някой самарянин и да даде 6 млрд. лв., с които да бъдат платени депозитите в нея. Това заяви бизнесменът Иво Прокопиев в студиото на Нова телевизия.

„Ако трябва бюджетът и данъкоплатците да ги дават тези пари, трябва да се види какъв е бизнесът и какво е качеството на активите на тази банка. А то е трагично. В голямата си степен то е било трагично и когато кредитите са отпускани. Те са отпускани на пирамидален принцип“, посочи още Прокопиев.

Той е категоричен, че банката е пирамида и по отношение на влоговете в нея, защото е „оферирала гиганстки лихвени проценти, двойно по-високи от предлаганите на пазара“.

Прокопиев заяви, че кредитите също са пирамидални, защото една част от първоначалния кредит е заделена за обслужване на лихви и тя стои като депозит в банката.

„Има проблем със състоятелността, защото голяма част от парите никога няма да бъдат върнати“, допълни той.

Схемата КТБ беше създадена от политическите партии, като постоянният участник в нея е ДПС, а другите са ГЕРБ и БСП, казва Прокопиев.

Той обърна внимание, че банката е издала само 10-20 кредитни карти, като едната от тях е на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Според Прокопиев има публична информация, че парите на ДПС и фирмите на Делян Пеевски се преместват в държавната Българска банка за развитие. След 2 години може да се наложи и нея да я спасяваме, предположи Прокопиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови