ЕК одобри първото плащане за България по Плана за възстановяване - 1,37 млрд. евро

OFFNews 07 ноември 2022 в 13:40 1987 3

Урсула фон дер Лайен

Снимка АП/БТА

Урсула фон дер Лайен

Европейската комисия одобри първото искане на България за отпускане на 1,37 милиарда евро по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи пресцентърът на ЕК.

Средствата са по линия на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ), който е ключовият инструмент в основата на NextGenerationEU.

На 31 август 2022 г. България представи на Комисията искане за плащане въз основа на постигането на 22 ключови етапа и цели за първата вноска. Те обхващат реформи и инвестиции в областта на образованието, интелигентната промишленост, неутралността по отношение на климата, цифровата свързаност, устойчивия транспорт и пътната безопасност, правосъдието, борбата с прането на пари, социалното приобщаване, здравеопазването и системата за одит и контрол, свързана с Механизма за възстановяване и устойчивост.

С искането си българските власти предоставиха подробни и изчерпателни данни, доказващи изпълнението на 22-та ключови етапа и цели. Комисията направи задълбочена оценка на тази информация, преди да представи своята положителна предварителна оценка на искането за плащане, обявява комисията.

Българският план за възстановяване и устойчивост включва широк набор от мерки за инвестиции и реформи в дванадесет тематични компонента. Планът ще бъде подкрепен с 5,7 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира днес:

"За мен е удоволствие днес да поздравя България. Според оценката на експертите на Европейската комисия България е готова да получи първо плащане по линия на NextGenerationEU. След като държавите членки дадат зелена светлина, България ще получи 1,37 милиарда евро в резултат на нейния добър и бърз напредък в изпълнението на първия набор от реформи и инвестиции, определени в плана. България извърши важни реформи и инвестиции за укрепване на рамката за борба с изпирането на пари, подобряване на адекватността и обхвата на схемата за минимален доход и предоставянето на социални услуги в страната, реформиране на предучилищното, училищното и висшето образование и ученето през целия живот, въвеждане на нова стратегия за пътна безопасност и план за действие и създаване на благоприятна инвестиционна среда за разгръщане на високоскоростни и 5G мрежи в страната. Гордея се, че NextGenerationEU ще помогне на България да осъществи своя екологичен и цифров преход и ще продължим да подкрепяме България, за да гарантираме успеха на нейния план по NextGenerationEU."

Следващи стъпки

Комисията е изпратила положителната си предварителна оценка до Икономическия и финансов комитет (ИФК) с искане за неговото становище. Становището на ИФК трябва да бъде представено в срок от максимум четири седмици. След неговото оповестяване Комисията ще приеме окончателното решение относно отпускането на средствата в съответствие с процедурата. След като Комисията приеме решението, средствата ще могат да бъдат платени на България.

Комисията ще направи оценка на следващите искания за плащане от България въз основа на изпълнението на ключовите етапи и целите, очертани в Решението за изпълнение на Съвета, като отрази напредъка по изпълнението на инвестициите и реформите, посочват още от ЕК.

Сумите, платени на държавите членки, се публикуват в набора от показатели за възстановяване и устойчивост, който показва напредъка в изпълнението на националните планове за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

2

DARTH VADER

07.11 2022 в 14:05

АЙДЕ НА МАСЛИНИТЕ...

804

1

luba6a2016

07.11 2022 в 13:48

как ще плащате бре? на пребоядисаните червени алчни и грухтящи свини?!? пак ще падне голямото "усвояване"