Движение България на гражданите: Корупцията подменя държавата

OFFNews 04 февруари 2014 в 13:54 2488 2

Първият доклад на Европейската комисия за корупцията в страните на ЕС потвърждава оценката, дадена отдавна от българското общество.

Това се казва в позиция на Движение България за гражданите, приета приета на 4 февруари 2014 г.

В позицията се казва още:

Корупцията в България е изключително сериозен проблем, който засяга всички аспекти на обществения живот. Корупцията е покровителствана от най-високите нива в управлението на държавата и подменя целите на основните демократични институции и механизми. Това състояние на публичната власт, Реформаторският блок и „Движение България на гражданите“ определихме през лятото на миналата година като мафиотизиране на държавата.

Всякакви опити величината на корупцията в България да бъде представена като общ европейски проблем са откровено манипулативни. По двата основни индикатора, които измерват не обществени настроения и нагласи по темата, а реално състояние на проблема, България е на дъното в Европейския съюз.

Първият такъв индикатор е за лица, от които е поискан подкуп. За България изследването посочва 11% за последната една година, при среден процент за Европейския съюз 4%.

Другият такъв индикатор е обемът на сивата икономика. И тук България е едноличен първенец, с 31.9% от БВП. Това е цифровото изражение на повтореното могократно набюдение, че в България корупцията е най-сериозната пречка пред бизнеса и че има голяма организирана престъпност, покровителствана на най-високо държавно ниво.

Картината се допълва със сериозните нива на непрозрачност на собствеността на медиите и концентрирането им в едни ръце. И по класацията зе медийна свобода, България е на последно място.

Ние, от „Движение България на гражданите“, като част от Реформаторския блок, описахме това състояние още в началото на протестите срещу правителството на БСП, ДПС и Атака и дадохме своята оценка. Това ниво на мафиотизиране на държавата не може да бъде преодоляно без цялостна промяна в управлението на съдебната система, прекъсване на партийните зависимости в държавната администрация и регулаторните органи, въвеждане на правила за ограничаване на медийните монополи, промени в изборното законодателство, позволяващи честни избори и максимални гаранции за честни обществени поръчки.

България има нужда от преосноваване на своята държавност и констатациите на Европейската комисия само потвърждават това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!