Златанова: България не е на първо място по корупция в ЕС

OFFNews 03 февруари 2014 в 22:41 13787 27

Зинаида Златанова
Зинаида Златанова

България не е на първо място по корупция в ЕС, има държави и след нас. В една група сме с държави, при които проблемът е най-голям: Литва, Хърватия, Чехия, Гърция, Румъния. Не сме обаче на дъното.

Това коментира пред bTV вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод последния доклад на Европейската комисия, представен днес от комисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

Добре е този документ да се чете както е написан, а не както им се иска на някои. Ако мислим, че сме най-зле, няма да намерим лечение. Еврокомисарят Малмстрьом каза, че корупцията спира дъха в Европа, че 120 млрд. евро потъват годишно в целия ЕС. Е, ние с Румъния няма как да „усвоим” тези пари, съгласете се, каза Златанова.

Вицепремиерът отбеляза, че за първи път България не е сравнявана със самата себе си, а с останалите членки на ЕС. Затова се виждало, че страната ни е в „златната среда”, а не на дъното по повечето показатели за очакванията на обществото спрямо нивото на корупция.

Наистина не очаквах такова качество и толкова задълбочен анализ. За първи път е ясно, че има явления, с които можем да се борим само заедно. Истината е, че се слага общ европейски проблем на масата и се дават препоръки, каза още Златанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!