Quantcast

Корупцията в Европа е изумителна, отчете Брюксел

OFFNews Последна промяна на 03 февруари 2014 в 14:40 5694 7

Европейската комисия

Нивото на корупцията в Европейския съюз е „изумително“ и коства на европейската икономика 120 милиарда евро годишно. Това се казва в доклад на Европейската комисия, представен днес от комисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

Докладът се базира на две представителни проучвания на общественото мнение за корупцията в 28-те държави от ЕС.

Корупцията варира в израженията си в различните държави: в някои фокусът на измамите са обществените поръчки, в други – финансирането на партиите, в трети - общинските власти, обяви еврокомисарят. В някои страни пък на хората им се налага да дават подкупи, за да получат адекватна медицинска помощ.

Средно 4 от 10 представители на бизнеса сочат корупцията за проблем пред работата на компаниите си. По отношение на обществените поръчки средно 32% от компаниите, участвали в такива търгове, се оплакват, че корумпирани служители са им попречили да спечелят конкурс, показва проучване на Евробарометър от миналата година. Най-висок е процентът в България – 58% от компаниите, участващи в публични търгове, се оплакват от корупция. В негативната класация я следват Словакия (57%), Кипър (55%) и Чехия (51%).

Сред най-малко корумпираните държави е Швеция, според анкетите сред нейните жители.

Европа е и „дом“ на над 3000 организирани престъпни групи, се казва още в доклада – данните са на Европол. Най-голяма е концентрацията на такива банди и групировки в България, Румуния и Италия, но престъпници „с бели якички“ (занимаващи се с финансови измами и др.) обитават много от европейските държави.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.02 2014 в 12:21

Колкото повече пари се преразпределят в рамките на ЕС, толкова е по-голяма корупцията.

03.02 2014 в 19:41

Еми корупцията в България в сравнение с корупцията в евроатлантическия свят е капка в морето.

То в България първо няма толкова пари, второ – няма такива големи сделки, трето – мащабите на сичко са ни кокошкарски в сравнение със западняците.

Се едно някой да сравнява количеството вода в една балканска локва с това в Атлантическия океан. Нонсенс.

03.02 2014 в 17:18

Балкански, тук не става дума за обем на пари, а количество случаи. Става дума за това, че изобщо за да можеш да правиш нещо в България ти трябва "гръб", лоби и т.н. И за това, че не е ясно какво прави държавата с нашите пари.

03.02 2014 в 15:31

Статията не е пълна, защото не отразява корупцията в ЕК. Всеки, който си направи труда да изгледа филма "Брюкселски бизнес" ще разбере за какво става дума. В този ред на мисли може да се допълни също, че освен „дом“ на над 3000 организирани престъпни групи, Европа (Брюксел) е дом на над 2000 лобистки фирми с над 15 000 престъпници с бели якички работещи в тях.

03.02 2014 в 15:13

За първи път ЕК посочва скандалите "Мишо Бирата" и "Кокинов" като проблем на корупцията в България.
http://glasove.com/politika/32866-za-pyrvi-pyt-ek-posochva-skandalite-misho-birata-i-kokinov-kato-problem-na-korupci qta-v-bylgariq
Два случая, в които лично е замесен експремиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, са посочени в доклада на Европейската комисия (ЕК) за корупцията. Става дума за известния на всички случай "Мишо Бирата", при който Борисов предотвратява митническа проверка във фабрика, която произвежда контрабандно алкохол, и за т.нар. случай "Кокинов". Така на практика Европейската комисия уличава бившия министър-председател Бойко Борисов в корупция.

03.02 2014 в 15:11

Еми технически няма как в България, най-бедната страна в Европа, корупцията да бъде по-голяма от тази в богатите еврогейски страни.

Просто в Булгар парите в обръщение са много по-малко и съответно и корупционните практики са кокошкарски, в сравнение с гигантския корупционен потенциал на богатите страни в Западна Европа.

Западняците въртят сравнително много по-големи обеми пари и съответно при тях финансовата престъпност е по-едромащабна. Престъпността в Западна Европа, включително корупцията, е гигантска в сравнение с кокошкарските обеми на Балканите.

03.02 2014 в 14:55

За корупция се говори, когато едно здраво тяло е започнало да корозира. Когато едно тяло е създадено по престъпен начин и по презумция уродливо, а не по законите на природата, то не страда от корупция, а от злокачествена мъчителна агония ! Диагнозата е МЕТАСТАЗИЯ !