Корупцията в Европа е изумителна, отчете Брюксел

OFFNews 03 февруари 2014 в 14:40 6920 7

Европейската комисия

Нивото на корупцията в Европейския съюз е „изумително“ и коства на европейската икономика 120 милиарда евро годишно. Това се казва в доклад на Европейската комисия, представен днес от комисаря по вътрешните работи Сесилия Малстрьом.

Докладът се базира на две представителни проучвания на общественото мнение за корупцията в 28-те държави от ЕС.

Корупцията варира в израженията си в различните държави: в някои фокусът на измамите са обществените поръчки, в други – финансирането на партиите, в трети - общинските власти, обяви еврокомисарят. В някои страни пък на хората им се налага да дават подкупи, за да получат адекватна медицинска помощ.

Средно 4 от 10 представители на бизнеса сочат корупцията за проблем пред работата на компаниите си. По отношение на обществените поръчки средно 32% от компаниите, участвали в такива търгове, се оплакват, че корумпирани служители са им попречили да спечелят конкурс, показва проучване на Евробарометър от миналата година. Най-висок е процентът в България – 58% от компаниите, участващи в публични търгове, се оплакват от корупция. В негативната класация я следват Словакия (57%), Кипър (55%) и Чехия (51%).

Сред най-малко корумпираните държави е Швеция, според анкетите сред нейните жители.

Европа е и „дом“ на над 3000 организирани престъпни групи, се казва още в доклада – данните са на Европол. Най-голяма е концентрацията на такива банди и групировки в България, Румуния и Италия, но престъпници „с бели якички“ (занимаващи се с финансови измами и др.) обитават много от европейските държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!