Двама души са помилвани от президента от началото на годината

OFFNews 02 април 2015 в 16:17 2587 8

Двама души са помилвани от президента от началото на годината

Снимка Никола Ончев

Двама българските граждани са помилвани през първото тримесечие на 2015 година, сочи редовният отчет на Комисията по помилването при президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

С остатъка от наказанието си – близо 7 години – през февруари е помилван 46-годишен гражданин, осъден за участие в убийството на двама души през 1992 г. Към момента на произнасяне на Комисията молителят е изтърпял фактически над 23 години от наказанието си. С указ от месец март с 9 месеца от остатъка от наказанието си е помилван 38-годишен български гражданин с чисто съдебно минало, който изтърпява наказание от 20 години лишаване от свобода за съучастие в хулиганско убийство. За периода януари-март т.г. Комисията по помилването се е произнесла по общо 86 молби, от които 9 са прекратени, а 75 са решени с отказ от помилване.

През отчетния период обучението си в Комисията започна нов екип от шестима стажанти. В рамките на обучението стажантите изследват практиката по помилване по отношение на молители, страдащи от различни заболявания и на извършители на трафик на хора.

Подробните мотиви на Комисията за помилваните двама граждани, както и статистика за работата на КП, са публикувани на www.president.bg.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови