Двама бивши македонски президенти оплюха договора с България

"Кутията на Пандора се отвори"

Ружа Райчева 27 септември 2021 в 16:50 5711 2

Бившите македонски президенти Бранко Цървенковски и Георге Иванов се обявиха срещу договора за добросъседство с България по време на днешната тържествена конференция на Македонската академия на науките и изкуствата.

Темата на форума беше „Съвременната македонска държава – два етапа в процеса на нейното формиране и развитие: 1941-1991/1991-2021“.

Цървеновски заяви, че е важно да се направи разграничение между Преспанския договор с Гърция и договора за добросъседство с България.

По думите му Преспанският договор с Гърция все пак е избор на „по-малкото зло“, като по този начин е бил затворен труден въпрос.

„Споразумението с България не само не затвори нито един въпрос, а напротив – отвори кутията на Пандора и създаде основата за цяла поредица искания от България. Тези искания проникват до толкова голяма степен в националната ни идентичност и история, че компромисът просто е невъзможен“, категоричен е Бранко Цървенковски.

От своя страна бившият президент Георге Иванов се обяви както срещу договора за добросъседство с България, така и срещу Охридския и Преспанския договор. Той също така отправи обвинения за корупция към настоящата власт в Скопие, изтъквайки, че членството в НАТО не може да скрие тази "тъжна истина".

Иванов смята, че с Охридския договор от 2001 г. македонският народ е бил "понижен" до етническа група.

„Като президент често предупреждавах, че цената на такова решение е правно и историческо унищожаване на македонския народ. Въпросът за идентичността ще бъде решен чрез нейното унищожаване, като македонският народ бъде изтикан в политическа, историческа и правна бездна“, счита Георге Иванов.

А сегашното правителство се договоря с тези, които оспорват историческото ни право на самоопределение и съществуване. Никой няма право и не може да обръща фактите, за да променя истината. Това е срамно и жалко както за Македония, така и за македонците, заяви бившият президент.

Той смята, че с договора с България сегашното правителство на Македония иска да разреши въпроса така че да задоволи само българската страна:

"Това, което Македония получава в замяна, е самоунижение чрез деконструиране на собствената ни история. Вместо да бъде защитен, македонският език е изложен на атаки от тези, които се опитват да оказват натиск върху македонската идентичност, като изтрият езика ни"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови