ДПС заплаши да не подкрепи нито един от кандидат-гуверньорите

Симона Костадинова 14 юли 2015 в 11:59 1781 6

Депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала, след като беше отхвърлено предложението им кандидатите за управители на БНБ да представят екипите си.

Лидерът на движението Лютви Местан подчерта, че ако четиримата кандидати Бисер Манолов (Реформаторски блок), Димитър Радев (кандидат на ГЕРБ, подкрепен от РБ), Григорий Вазов (Патриотичен фронт) и Виктор Йоцов (АБВ) не представят екипите си, ДПС няма да подкрепи нито един от тях.

След като предложението на ДПС беше отхвърлено, Местан се обърна към останалите народни представители с думите:  "Току-що дискредитирахте избора на управител на БНБ".

"Фактически с избор на управител ние избираме и подуправителите. Защо да направим избора си без тази информация. Това не би било прозрачно. Това би създали много тежки съмнения за предварителни договорки, които някои иска да скрие от българското общество преди избора на управител", обясни той.

Според него подобно задължаване на кандидатите не би могло се тълкува като намеса в независимостта на бъдещия гуверньор и самата Централа банка.Той подчерта, че подуправителите могат да се предлагат единствено от управителя на банката, но ще бъдат избрани от Народното събрание.

"Къде е намесата. Той ще предлага подуправителите. Никаква намеса няма тук. Обратното- това предложение цели народните представители, когато гласуват за един или друг, да имат идея, че гласуват за точно определен екип", обясни Местан.

Депутатите в зала обаче приеха предложение на депутата от ДПС Янаки Стоилов, което дава възможност след изслушването депутатите ще имат възможност да задават въпроси на четиримата кандидати. Това оставя възможността ДПС все пак да получи отговор на въпроса с какви екипи смятат да управляват те.

"За на се важно да има задължение за кандидата да огласи екипа си и ни е много любопитно дали ще получим отговори на въпросите, които ще зададем на всеки един от тях: С кои подуправители възнамерявате да управлявате Банкова надзор, управление "Банково" и управление "Емисионно", заяви Местан по повод приетото предложение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови