ДПС поиска свикване на Велико народно събрание

Йорданка Веселинова 26 май 2023 в 10:33 4186 2

Мустафа Карадайъ

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС

ДПС поиска свикване на Велико народно събрание за промяна на Конституцията.

"Ние от ДПС предлагаме преучредяване на държавата - свикване на Велико народно събрание", обяви на брифинг в парламента лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Той мотивира предложението си с "тоталния разпад на държавността". Карадайъ е на мнение, че в момента не функционират нито законодателната, нито изпълнителната, нито съдебната власт.

"Всеки записва всеки, всеки разнася разни компромати. Заприличахме на анимационна държава (...) Нарушителите на закона се правят на моралисти и разни съдници", каза той.

Думите му са по повод записите на политици от ПП-ДБ, за които вчера Кирил Петков съобщи. Очаква се днес те да бъдат извадени от Радостин Василев, който ще се отцепи отново, този път от новата коалиция.

Лидерът на ДПС е категоричен, че съдебна реформа не може да има без промяна на основния закон:

"Сетиха се, че освен популизъм, за съдебна реформа са нужни и действия. Истинска реформа без промяна на Конституцията е невъзможна", добави Карадайъ, критикувайки ПП-ДБ, чийто основен приоритет е именно съдебната реформа.

Как и защо се свиква Велико народно събрание 

Велико народно събрание се свиква за изменения на Конституцията, които не могат да се случат в обикновено такова. ВНС се състои от 400 депутати, които се избират чрез избори по пропорционалната система. Свикване на Велико народно събрание може да се поиска от минимум 160 депутати, но след гласуване в зала. В тримесечен срок президентът трябва да насрочи и избори, след които се прекратяват правомощията на Народното събрание.

Великото народно събрание може да се произнася само по въпросите, за които е свикано, като решението по внесените проекти (за нова Конституция или за промени в действащата) се взема с мнозинство две трети от всички народни представители (267 гласа) на три гласувания в различни дни. Актовете на Великото народно събрание се подписват и обнародват от неговия председател в седемдневен срок от приемането им.

Правомощията на Великото народно събрание се прекратяват, след като то се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано. В този случай президентът насрочва избори за Народно събрание. В неотложни случаи Великото народно събрание изпълнява функциите и на Народно събрание. 

Какви са правомощията на Велико Народно събрание

Великото народно събрание може да приема нова Конституция, да променя Конституцията, да решава въпроса за изменение територията на Република България и ратифицира международни договори, предвиждащи такива изменения. Освен това ВНС може да решава въпросите за промени във формата на държавно устройство и на държавно управление.

Кога не е необходимо Велико народно събрание

Някои от промените в Конституцията обаче може да се правят и в обикновено НС. Такъв е случаят с голяма част от предложенията в проекта на ПП-ДБ. В тази хипотеза са нужни 60 подписа за внасянето на законопроект за промяна на основния закон. Промените може да се разгледат от 1 до 3 месеца след внасянето на текстовете. За да се приеме, са нужни 180 гласа на три гласувания в три различни дни.

Ако при гласуването подкрепата е по-малка от 180 гласа, но повече от 160, то може да има второ разглеждане на законопроекта в срок от 2 до 5 месеца след гласуването. Тогава, за да минат промените, ще са необходими само 160 гласа. 

В 49-ото НС три парламентарни групи са декларирали желание за промяна на основния закон. Това са ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, които заедно разполагат със 169 гласа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

89

2

bat.galin

26.05 2023 в 12:21

тази нали вие я правихте бе, рязани карабини ?

936

1

escrin

26.05 2023 в 11:58

В момента България се клати на ръба на някакъв кратер, от който няма излизане за поне едно поколение.