ДПС подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ, Цацаров с резерви

OFFNews 01 септември 2017 в 15:05 9463 1

ДПС подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ, Цацаров с резерви

ДПС ще подкрепи антикорупционния закон на ГЕРБ. Това стана ясно на проведеното днес обсъждане на законопроекта, който срещна сериозни критики от неправителствени организации. В същото време главният прокурор Сотир Цацаров и от ДПС се обявиха за отпадането на репресивни мерки, като въвеждането на доброволни сътрудници към бъдещия антикорупционен орган, които ще трябва да събират информация за проверяваните лица. В свое становище по законопроекта от Програма Достъп до информация критикуваха идеята, като я определиха като опит да бъде създадена "шайка от доносници" за репресивни акции. 

Още в четвъртък Сотир Цацаров изрази резерви по законопроекта на ГЕРБ в частта му за специалните разузнавателни средства. Според текстовете новият антикорупционен орган ще има техническата възможност да подслушва, при условие, че за тази дейност беше създаден специален орган - ДАТО.

"За мен двата основни момента, които будят притеснение, са притежаването на специалните разузнавателни средства и използването на доброволните сътрудници. Смущаващо e за мен, апелирам народните представители много внимателно да бъдат прецизирани разпоредбите за възможността за ползване на доброволни сътрудници. Това присъства и в законопроекта на БСП", каза главният прокурор. 

От ДПС пък обясниха, че ще подкрепят текстовете, но няма да спестят критиките си. Хамид Хамид също поиска отпадане на доброволните агенти.  

"Не успяхте да разсеете съмнението в обществото, че наред с дългоочаквания закон, създаваме паралелни разследващи структури. Крачка напред е, че сте помислили за отнемането на имуществото. Ще получите подкрепа, но и сериозни критики особено по откритите полицейски правомощия, които възлагате на инспекторите", каза Хамид.

"Ако на Комисията за противодействие на корупцията бъде разрешено да притежава специални разузнавателни средства държавата ни ще има 3 централи, които ще могат да ги притежават. Въпросите за контрола трябва да си ги постави всеки от нас, мисля, че отговорите са ясни", коментира Цацаров. 

По време на дискусията от думите на правосъдния министър Цецка Цачева стана ясно, че бъдещата комисия ще бъде само заявител на СРН, но няма да може да ги прилага. 

В проекта на ГЕРБ мегаорганът в борба с корупцията е новосъздадената с проекта комисия, докато в този на БСП се говори за специална агенция "Антикорупция". Според управляващата партия председателят на тази комисия трябва да се избира от Народното събрание по предложение на депутати, докато БСП предлага председателят на агенция "Антикорупция" да се назначава с указ на президента.

Остава идеята на ГЕРБ председателят на новата комисия да се назначава от Народното събрание. По-рано днес президентът Румен Радев подкрепи идеята на БСП това да става с указ на държавния глава. 

"Как може да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика", обясни позицията си Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

1

sawall

01.09 2017 в 17:11

Това, че БСП, ДПС и ГЕРБ са съгласни, поне по принцип, че трябва да има такъв орган Антикорупция, само по себе си е повод да се смята, че органът ще е безполезен, тромав и поръчков. Надявам се да ме опровергаят, но надали.