Радев иска да назначава председателя на новия антикорупционен орган

OFFNews 01 септември 2017 в 10:57 7348 0

Радев иска да назначава председателя на новия антикорупционен орган

Снимка БГНЕС, архив

Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията.

Тази позиция изрази държавният глава Румен Радев. Изказването му идва преди общественото обсъждане на проекта за антикорупционен закон на ГЕРБ, който предвижда председателят на агенцията да се избира от Народното събрание. Контратекстовете, които от БСП изготвиха обаче предвиждат назначаването да става с указ на президента.

Радев коментира проекта на закон на БСП така: 

"Относно избора кой да назначава председателя на Агенцията, съгласен съм с предложението президентът да го назначава".

Той уточни, че не се е произнесъл какъв трябва да бъде точно, тъй като това е въпрос на дебати. „Но здравата институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика“, каза още държавният глава, цитиран от "Фокус".

Той заяви, че за справяне с корупцията е необходим комплексен подход.  

„Много са нещата, накъдето политиците да насочат вниманието си – във всички сфери очакваме наистина едно законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати. Фокусът е антикорупцията и това ще бъде темата на бъдещия КСНС на 9 октомври“, заяви Радев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови