ДПС и АБВ: Не бяхме поканени за троловете! РБ: Пратихме покана на 8 май!

ОFFNews 20 май 2015 в 15:46 3936 3

ДПС и АБВ не са се присъединили към декларацията на пет партии срещу използването на тролове, защото не били поканени. Това обявиха от Движението за права и свободи и Алтернативата за българско възраждане в съобщения до медиите.

Не е вярно, покана, включително устно до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12:01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май, както това беше направено и за останалите политически сили в парламента, вкл. и за АБВ, оспориха от екипа на депутата от РБ Антони Тренчев.

В декларацията на ДПС се казва: 

Научихме за инициативата на РБ за подписването на декларация за чисто киберпространство от медиите и също от тях за коментарите, относно неучастието на ДПС в нейното обсъждане и подписване. Упълномощена съм като ръководител на “Връзки с обществеността” да заявя, че инициаторите на тази декларация и съпътстващите я срещи и дискусии не са счели за необходимо да поканят представители на ДПС.

Ние адмирираме всяка подобна инициатива, още повече, че именно Движението за права и свободи е най-голямата жертва на десните националистически тролове. И в този смисъл изцяло подкрепяме усилията на партиите - ползватели на подобни платени услуги да се преборят със себе си. Въпреки парадокса троловете да се борят с троловете си.

Що се отнася до това, че отсъствието на представители на ДПС е коментирано от РБ, то обяснението на този подход може да бъде само едно - явно свършиха реалните атаки срещу ДПС, та се налага реформаторите да прибягват до такиви евтини трикове.

Велислава Кръстева
Ръководител на “Връзки с обществеността” на ДПС

В позицията на АБВ пише:

АБВ се обявява категорично против използването на интернет тролове за политическа пропаганда.

Ръководството на ПП АБВ и парламентарната група на Коалиция АБВ изразява категоричното си неодобрение по отношение на използването на тролове за политическа пропаганда в интернет пространството.

Припомняме ви, че Алтернатива за българско възраждане бе сред първите формации, които се противопоставиха остро срещу опитите на партиите за изграждане на имидж чрез използване на платени провокатори в мрежата.

Във връзка с това Ви уведомяваме, че АБВ подкрепя декларацията за отказ от използването на платени интернет коментатори и със съжаление отбелязва, че не е била поканена да се присъедини към нея.

От Реформаторския блок контрират със следното съобщение до медиите:

Колеги,

във връзка с информацията, която се разпространява от ДПС в кулоарите на парламента, че те не били поканени в инициативите, посветени на правилата в интернет и против троловете, държим да отбележим, че твърденията категорично не са верни. Приложено можете да видити скрийншот на поканите до тях.

Покана, включително устно до народния представител Хамид Хамид, както и писмено до групата на ДПС, е изпратена на 8 май в 12:01 ч. преди кръглата маса, провела се на 12 май, както това беше направено и за останлите политически сили в парламента, вкл. и за АБВ.

Г-н Хамид дава отговор, че ДПС не проявяват интерес и няма да участват. На кръглата маса представител на ДПС действително нямаше, а днес подписаха споразумението именно политическите сили, които на кръглата маса изразиха подкрепа. Подчертаваме, че ДПС не беше сред тях по тяхно желание.

Междувременно и от АБВ твърдят пред медии, че не са поканени, което също не е вярно - до тях покана също е изпратена.

Ето и текстът:


---------- Препратено съобщение ----------
От:
Дата: петък, 8 май 2015 г.
Тема: Покана за Кръгла маса на тема "Интернет. Правила. Политика".
До: [email protected]


Ужаваеми колеги от ДПС,

По повод големия обществен интерес и дебата около интернет троловете и регулациите в интернет имам удоволствието да Ви поканя на Кръгла маса на тема "Интернет. Правила. Политика".

Срещата се организира от Реформаторския блок и ще се състои във вторник, 12 май 2015 г. от 14:00 часа, в зала 134 на Народното събрание, пл. “Княз Александър I” № 1 (сградата на Народното събрание срещу Президентството).

Участие потвърдиха журналисти, представители на политически партии, собственици и мениджъри на сайтове, представители на ИТ-бранша, блогъри и народни представители.

Домакин и модератор на събитието ще бъде народният представител от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Ще се радваме на Вашето присъствие и принос към дискусията!


---------------
RSVP: Моля, потвърдете Вашето участие във форума най-късно до 18:00 часа часа на 11 май 2015 г., понеделник, на телефон 0887 ******* или имейл [email protected], за да Ви бъде издаден персонален пропуск. Акредитираните към Народното събрание журналисти влизат с постоянните си пропуски.


С уважение,
Виолета Донева
сътрудник към Парламентарната група на Реформаторския блок
от името на
Антони Тренчев,
народен представител от Реформаторския блок

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews