Добра кандидатура ли е Лозан Панов? Попитахме Огнян Минчев и Евгений Дайнов

Георги А. Ангелов 04 октомври 2021 в 14:33 13219 3

Снимка Архив/БТА

OFFNews попита политолозите Огнян Минчев и Евгений Дайнов как оценяват кандидатурата на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за президент и какви са шансовете му.

Огнян Минчев: Много стойностна кандидатура

Мисля, че е много стойностна кандидатурата на господин Панов. Той е знакова фигура за българското правосъдие. Не съм юрист и не мога да дам оценка на постигнатото от него като председател на Върховния касационен съд, но гражданската му позиция, свързана с тази роля и извън тази роля, е позиция на човек, който категорично и последователно се бори за реформиране на българското правосъдие. Поради което неговото номиниране за кандидат за президент ще премине под знака на поставяне в публичното пространство по време на кампанията, още веднъж на проблема за необходимостта от реформиране на българското правосъдие и гарантирането на независимостта на неговите институционални и процесуални действия.

Не смятам, че Лозан Панов има особено големи шансове да се яви на втория тур на балотаж и още по-малко да спечели президентските избори, защото неговата кауза, за съжаление, е кауза на един относително ограничен елит или общност от гласоподаватели в България. Но извън всяко съмнение, неговото присъствие в предизборната кампания за президент ще бъде знаково и ще бъде много полезно. Същевременно, не можем да изключим и изненади предвид на това, че тази кампания след една година политическа криза може да крие изненади, които е трудно да бъдат предвидени в самото ѝ начало.

Евгений Дайнов: Очаквам Панов да вземе поне колкото Герджиков

Аз мисля, че е чудесна кандидатура, защото е в полето на публичността от много години и повдига правилни въпроси непрекъснато - за правото, за справедливостта и т.н. Освен това е чудесна, защото може да се окаже обединител на по-прогресивните хора в България, част от които биха гласували за Радев, защото застана срещу системата, но мисля, че Лозан Панов ще завърне част от тях. Много сериозна кандидатура и много навременна.

Не съм гадател, но знаете ли какво очаквам? Очаквам следното: Кампанията на Герджиков да се издъни по същия начин, по който се издъни кампанията на Цецка Цачева. Даже по-лошо, защото Герджиков не е представителен за ГЕРБ. Те се опитват да се скрият зад него, а той не е изправен, няма достатъчно широк гръб, зад който да се скрият. Той е наведен и плах човек. Аз очаквам той да има много лош резултат, очаквам да му се разпадне кампанията по някое време и очаквам Панов да вземе по-добър резултат, отколкото би изглеждало към днешна дата. Очаквам Панов да вземе поне колкото Герджиков, да са им еднакви процентите.

Ивайло Динев: С двамата нови кандидатите надпреварата става интересна

С новите двама сериозни кандидати президентската надпревара не само става по-интересна, но „ще вземе шоуто“, ще стане по-интересна от тази за парламента, каза по БНР политологът Ивайло Динев. Според него това може да доведе до изкривяване на вота при партиите, а по-важното и за българите, изобщо за държавата е парламентът да бъде подреден според истинските предпочитания на хората. „Ако се стигне до втори тур, по-вероятно е вторият тур да бъде между сегашния президент и проф. Анастас Герджиков“, прогнозира той.

Кандидатурата на Герджиков, подкрепена от ГЕРБ, политологът определи като странна, защото години наред според него Софийският университет е бил контрапункт на политики в сферата на висшето образование. Динев припомни, че първите истински големи протести по времето на управлението на ГЕРБ бяха започнати именно в Софийския университет през 2010-а година, три години преди окупацията.

"Една от целите вероятно е с кандидатурата на Анастас Герджиков да се привлече вот на либерално мислещи хора. От друга страна, имаме кандидатурата на Лозан Панов, която би спряла донякъде „този теч от т.нар. градска, средна класа, либерално мислещи хора, които да отидат да гласуват за проф. Герджиков“, каза Динев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови