Депутатите се върнаха с маски на работа. Ще гласуват без пръстов отпечатък

OFFNews 14 май 2020 в 09:41 3002 0

Снимка Александра Маркарян

Парламентът се върна към стандартен режим на работа с отпадането на извънредното положение, което беше обявено заради епидемията с COVID-19. Или почти нормален. Те ще влизат в пленарната зала с маски, каквато е заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за закрити обществени места.

От днес те ще взимат и пълните си заплати, от които се бяха отказали до края на извънредното положение.

Депутатите се връщат към нормалния си режим на гласуване с едно изключение - гласуването на законите ще продължи да става без пръстов отпечатък, за да може тези, които желаят, да продължат да използват ръкавици. По време на извънредното положение текстовете се приемаха чак 30 минути след края на обсъждането на последния от проектозаконите. Вотът се провеждаше на два пъти, като депутатите влизаха в пленарната зала на групи, за да са далеч един от друг.

Възможно е по време на обсъжданията да продължи правилото в пленарната зала да има по-малко хора - основно членовете на ресорните комисии и депутати, които следят съответната тема.

Връща се редовният парламентарен контрол, като още този петък министрите ще отговарят на въпроси близо два часа. По време на извънредното положение депутатите получаваха отговорите си писмено.

Все още остава забранен достъпът до сградата на Народното събрание на посетителски групи, a журналистите продължават да са изолирани в зала “Запад” и да нямат свободен достъп до кулоарите и депутатите.

Заседанието започна с обсъждане на предложението на БСП за създаване на временна комисия, която да провери как се изразходват държавните средства за справянето с кризата около коронавируса, което по всяка вероятност ще бъде прието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови