Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Депутатите се отказаха от служебните си коли и заплата по време на предизборна кампания

Кристина Минчева 27 юни 2024 в 17:43 1576 0

Комисия

Снимка Кристина Минчева/ OFFNews

Временна комисия

Народните представители се отказаха от служебните си автомобили и получаването на заплата, когато са в предизборна кампания до свикването на новоизбрания парламент. Освен това депутатите преименуваха някои парламентарни комисии. Това бяха част от решенията, които те взеха днес по време на заседанието на Временната комисия за изработване на проект на правилник за организацията и дейността на НС.

Предложението за служебните коли и депутатската заплата беше на "Величие". То беше прието със 7 гласа "за", но предстои да се гласува и в пленарната зала, където е възможно да бъде отхвърлено.

Отпадна предложението на ПП-ДБ една трета от членовете на парламентарна комисия да могат да се "оплачат" от ръководството й, ако шефът ѝ системно превишава правомощията си. След оплакване темата ще трябва да се обсъди от председателския съвет, а ако и това не помогне, ще може да бъде отстранен по искане на 1/2 от членовете, както е и сега.

Не се прие и предложението на Георги Свиленски от БСП да се премахне забраната депутати от разпаднали се парламентарни групи да преминават към други. Колегата му Иван Иванов се опита да пренебрегне точката, но след като не успя, уточни, че е лично на Свиленски, а не на групата.

"Номадството през годините е показало, че не е нормална парламентарна практика", коментира Христо Гаджев от ГЕРБ и изрази недоумение, защото Свиленски много пъти се е борил с "политическото номадство", а сега "явно е размислил".

Той бе един от най-яростните критици на Явор Божанков, който остана независим в парламента, когато бе изключен от групата на социалистите.

Не минаха и останалите предложения на Свиленски да падне забраната независимите депутати да изявяват принадлежност или подкрепа към някоя от ПГ, както и да се позволи независимите депутати да си създават свои парламентарни групи.

Представителите на "Възраждане" в комисията пък предложиха изключени от парламентарните си групи народни представители да бъдат принудени да подават оставки и на тяхно място да влиза следващия в листата, но предложението им не беше прието.

Те предложиха още независимите депутати да губят местата си и във временните комисии. До момента изключените от ПГ губят място в постоянните комисии, делегациите на парламента и не могат да бъдат част от други изборни длъжности. Предложението беше прието.

Депутатите приеха предложението на "Възраждане" извънредните заседания да не се провеждат не по-рано от 24 часа от насрочването им.

Прие се и времето за проверка на кворум в пленарната зала да бъде не по-малко от една минута.

По отношение на парламентарните комисии депутатите решиха да обединят отново в едно правната и конституционната комисия, като тя получи наименованието Комисия по правни и конституционни въпроси.

Обединени са и Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната и Комисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове с наименование Комисия по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.

Освен това се създаде подкомисия към Комисията по правни и конституционни въпроси. Тя ще отговаря за наблюдение и анализ на законодателството за съответствие с принципите и нормите на ЕС и международните норми за правата на човека.

От ИТН поискаха да обединят Комисията по вътрешна сигурност и Комисията за контрол над службите. Това обаче не бе прието.

Депутатите спориха дали Комисията за контрола над службите и специалните разузнавателни средства да бъде на паритетен принцип. В крайна сметка предложението бе прието, като единствените против бяха от ДПС.

Временни комисии няма да могат да бъдат създавани два месеца преди провеждането на избори, решиха още народните представители.

Заседанието на комисията приключи в 17:00 часа, като бяха гласувани 60 чл. от правилника на НС. Депутатите ще продължат с изработването на проекта на следващо заседание.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов