Депутатите приеха спорните текстове в Кодекса за застраховането

OFFNews 08 декември 2015 в 16:43 6017 6

Снимка БГНЕС, Архив

От януари 2016 г. договорът за задължителната застраховка за автомобилите ще се сключва и по интернет, без електронен подпис, решиха депутатите от икономическата комисия.

Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това застрахователят ще изпраща по куриер стикера и хартиеното копие на договора.

Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20 и 40лв. за "Гражданска отговорност" и повече от 40 лв. за каското. Според брокерите обаче това не е вярно, особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски. Оскъпяване ще има и заради таксите за куриер.

Това обаче няма да отмени задължителното изискване за стикер за срока на валидност на "Гражданската отговорност" на прозореца на автомобила. Това се случава въпреки обвиненията на граждани, че текстът за задължителния стикер облагодетелства зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Лепенката може да отпадне евентуално от 2017 година, а дотогава, за сключените онлайн застраховки стикерът и полицата ще се изпращат с куриер. С промените потребителите могат да избират дали да застраховат колите си чрез брокер, онлайн или на място, в офиса на застраховател. Очакванията са чрез онлайн застраховането цената на продукта да падне, дори и след плащането на разходите за доставката чрез куриер.

Депутатите решиха и сертификатът "Зелена карта" вече да се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилите, без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги. 

Хората, които са пострадали и искат да получат обезщетение, са длъжни да предоставят на застрахователя на виновния водач документите, свързани със случилото се и причинените вреди. Претърпелият щетата може да се обърне и към съда, ако застрахователят не е платил в срок, откаже да плати обезщетение или ако размерът на сумата не го удовлетворява. По този текст възникна дискусия, инициирана от адвокат-експерт, който призова да не се променя досегашният режим.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн защити позицията на пострадалите от катастрофи да се даде възможност за бързо получаване на обезщетенията първо по доброволен начин, информирайки застрахователя на виновния водач, а чак след това, ако не са доволни - да заведат дело и да отидат на съд. Според нея по доброволния начин проблемът може да се реши до 3 месеца. А ако има само опция съд, то това ще бъде свързано с много разходи за адвокатски хонорари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови