Quantcast

Депутатите приеха спорните текстове в Кодекса за застраховането

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 16:43 5340 6

Снимка БГНЕС, Архив

От януари 2016 г. договорът за задължителната застраховка за автомобилите ще се сключва и по интернет, без електронен подпис, решиха депутатите от икономическата комисия.

Това ще става с дебитна или кредитна карта, а след това застрахователят ще изпраща по куриер стикера и хартиеното копие на договора.

Според депутатите това ще доведе до конкуренция и смъкване на цената на задължителната полица с между 20 и 40лв. за "Гражданска отговорност" и повече от 40 лв. за каското. Според брокерите обаче това не е вярно, особено когато полицата се плаща не накуп за срок от 1 година, а на 3-4 вноски. Оскъпяване ще има и заради таксите за куриер.

Това обаче няма да отмени задължителното изискване за стикер за срока на валидност на "Гражданската отговорност" на прозореца на автомобила. Това се случава въпреки обвиненията на граждани, че текстът за задължителния стикер облагодетелства зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн.

Лепенката може да отпадне евентуално от 2017 година, а дотогава, за сключените онлайн застраховки стикерът и полицата ще се изпращат с куриер. С промените потребителите могат да избират дали да застраховат колите си чрез брокер, онлайн или на място, в офиса на застраховател. Очакванията са чрез онлайн застраховането цената на продукта да падне, дори и след плащането на разходите за доставката чрез куриер.

Депутатите решиха и сертификатът "Зелена карта" вече да се издава заедно с полицата по застраховката "Гражданска отговорност" на автомобилите, без допълнителна такса или друго плащане от ползвателя на застрахователни услуги. 

Хората, които са пострадали и искат да получат обезщетение, са длъжни да предоставят на застрахователя на виновния водач документите, свързани със случилото се и причинените вреди. Претърпелият щетата може да се обърне и към съда, ако застрахователят не е платил в срок, откаже да плати обезщетение или ако размерът на сумата не го удовлетворява. По този текст възникна дискусия, инициирана от адвокат-експерт, който призова да не се променя досегашният режим.

Зам.-председателят на КФН Ралица Агайн защити позицията на пострадалите от катастрофи да се даде възможност за бързо получаване на обезщетенията първо по доброволен начин, информирайки застрахователя на виновния водач, а чак след това, ако не са доволни - да заведат дело и да отидат на съд. Според нея по доброволния начин проблемът може да се реши до 3 месеца. А ако има само опция съд, то това ще бъде свързано с много разходи за адвокатски хонорари.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 22:17

В Дубай, при онези рязаните с чаршафите, патрулките са оборудвани с камери. Просто кара зад теб 2-3 минути и на монитора му излиза дали колата е минала на преглед, дали има застраховка, дали собственика дължи нещо на държавата. И, ако всичко е точно се лепва за следващата кола.

08.12 2015 в 19:21

Много интересно мислене имате - мислите си, че ако отпадне този стикер за 1,40 лв. ще плащате 20-40 лв. по- малко за ГО. Няма как да стане.

08.12 2015 в 18:35

До 2-ри
Ами казвам ти автоматично в моето семейсто имаше случай на смърт причинена от шофьор минал на червено с превишена скорост, е казвам ти обезщетението след 10 години съдилища е под 20 хил. лв. До последно застрахователите не искаха и това да платят като излизаха с номера ,че полицата на шофьора не се пази в архивите им. Болно ми е и не ми се коментира дори ,че пък отделно на това тогава се сблъсках корупцията в правоохранителните ни органите които така извъртяха случая ,че не успях да осъдя убиежа! Полицаи ,следователи,дознатели,прокурори, адвокати и съдии всички се опитваха и оневиниха един убиец! Това в случая няма отношение по темата,но както казваш да посочат един който да е взел тавана на обезщетението независимо дали е в България или в чужбина.

08.12 2015 в 18:25

ГАрван ,гарвано око не вади! Само това мога да кажа за пореден път политиците ни показаха ,че защитават всеки друг интерес само не обществения! Какво значи ,че ще се спира автоматично колата от движение ако не е сключена гражданска ,това е абсолютна простотия , колата ти седи 6 месеца в двора и не я караш обаче ще и плащаш гражданската, е...ти жалката история!

08.12 2015 в 18:16

Гражданската отговорност на практика е данък "застраховател".Всяка година се обявява,че парите не стигат,но никой не казва,какви обезщетения е изплатил.Ако 3 милиона МПС платят средно по 200 лева,това са 600 милиона, подпомагащи изхранването на всички застрахователи.Не вярвам,че изплащат за щети дори и 30% от тези пари.

08.12 2015 в 17:42

Агайн е подкупна, а странно защо РБ и ГЕРБ защитиха печатницата на комуниста Петър Кънея.