Депутатите обсъждат на извънредно заседание спорните текстове в Кодекса за застраховането

OFFNews 08 декември 2015 в 08:42 2712 1

Депутатите обсъждат на извънредно заседание спорните текстове в Кодекса за застраховането

Комисията по икономическа политика на парламента ще заседава извънредно по спорните текстове в новия проект на Кодекса за застраховането.

Въпреки отпадането на забраната за онлайн сключване на застраховки, остава изискването за стикер, който да доказва наличието на "Гражданската отговорност" на автомобилите. Съмненията тук обаче са, че този текст обслужва бизнеса за печатане на стикери. 

"Запазването на стикера е лобистки текст. Няма логика да си купиш застраховката онлайн и да чакаш куриер да ти достави стикер. Няма друга логика за запазване на стикера, защото той отдавна е изчерпал своята роля като удостоверителен документ", коментира пред OFFNews Владимир Тодоров, председател Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Депутати и експерти ще трябва да аргументират също така необходим ли е електронен подпис при онлайн сключване на застраховката. 

"Електронния запис в Централния депозитар за електронните ценни книжа е меродавен и служи за доказателство, че там имате ценна книга", смята финансистът Борислав Богоев.

Заместник-председателят на застрахователния надзор в Комисията за финансов надзор Ралица Агайн обаче не е на това мнение. "При обаждане по телефона, когато няма електронни подписи, а впоследствие при спор, ще е невъзможно за потребителят да докаже съществуването на договора", смята тя.

Според депутата от ГЕРБ Делян Добрев електронният подпис е ограничаващо условие. "Ще дадем възможност, при конкуренция и сключване на договори онлайн, цената на тази гражданска отговорност да падне с 20 - 30 - 40 лева", напомни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови