Борисов: С промените в закона спасихме тока от поскъпване със 17%

"Видахим" затварял заради скъпия ток, който произвежда

OFFNews Последна промяна на 15 март 2015 в 16:12 7021 5

"Причина за спирането на завода за производство на автомобилни гуми са дълговете на предприятието към НЕК. "Видахим" е частно дружество на три юридически лица, а според новия Закон за енергетиката произведеният от дружеството скъп ток няма да се изкупува от държавата. Заводските централи могат да продават ток, но на свободните пазари и на пазарна цена."

Това обяви на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод съкращаването на над 300 души заради спирането на предприятието.

Петкова увери, че ще се срещне лично със служителите, които ще бъдат съкратени, за да им обясни причината за затварянето на завода. 

Порочната практика за продажба на електроенергия от заводската централа датира от 2002 година. Общите приходи на "Видахим" са повече от 170 млн. лв., от които 141 млн. лв. са приходи от НЕК от изкупена електрическа енергия на преференциални цени.

"Това дружество на практика се е превърнало изцяло в производител на електроенергия", констатира Петкова.

"Към настоящия момент само от „Видахим” НЕК генерира загуба от 15 лв. на мегават час", каза още енергийният министър.

Приходите от продажба на електроенергия на НЕК са в размер на близо 51 млн. лв., а общо постъпленията от оперативна дейност са малко под 54 млн. лв.

"Държавата не може да си позволи да изкупува енергията на високи цени и така да се генерират загуби”, аргументира се Петкова и припомни, че само за 2014 г. общо от заводските централи НЕК е генерирала загуби за 231 млн. лв.

Мерките, набелязани в закона, е да се намали тази загуба в пъти.

Дефицитът в системата на НЕК е 3 млрд.лв, а с промените се цели той да достигне до 300-350 млн. лв. годишно. Това наложило и промяна в текстовете на Закона за енергетиката. Министър Петкова обеща да се срещне с ръководството и собствениците на "Видахим". 

В същото време премиерът Бойко Борисов обяви, че ще е по-изгодно за държавата да плаща заплатите на служителите на "Видахим" вместо да изкупува произвеждания от предприятието ток. 

"Работещите във "Видахим" са получили като заплати само 3-4 млн. лв. за последните две години, докато Националната електрическа компания е изплатила на "Видахим" над 180 милиона лева за задължителното изкупуване на произвежданата от заводската електроцентрала енергия, която би трябвало да захранва собственото производство, а излишните количества да продава на държавния обществен доставчик. С тази схема да продаваш скъп ток на държавата, а в същото време да купуваш евтин, милиони левове отиват в енергийните олигарси", коментира Борисов. 

С промените в закона, сред които и премахването на задължението НЕК да изкупува тока, произведен от заводските електроцентрали, Народното събрание спаси вдигането на цената на тока със 17 процента, категоричен е министър-председателят. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.03 2015 в 16:58

Приказвате така,защото не работите в такава фабрика и целия ви доход(а той е мизерен)зависи от тая фабрика.В района няма почти никакви възможности.Реформи се правят като първо се осигурят средства и колкото по-тежки са тези реформи толкова повече пари трябват.Тъпаците които възхваляват Мутрата и екипа му да се замислят как ще живеят тия хора там,иначе е лесно да се вземат "правилни решения",само че,това са живи хора които буквално нямат какво да ядат.

16.03 2015 в 04:54

ДЕБЕЛОГЪЗИЯ СПАСИТЕЛ МУТРАТА БОЙКО.ТОЯ БОКЛУК "СПАСЯВА" САМО СЕБЕ СИ.СЕГА И ТВ7 ЩЯЛ ДА СПАСИ...НАРОДЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,НЕ СИ НАРОД,А МЪРША

15.03 2015 в 23:44

КАКВА СТАНА ГОЛЯМА ИКОНОМИСТКА Е НОВАТА МИНИСТЕРКА НА ЕНЕРГЕТИКАТА КАКЪВ АНАЛИЗ ЗА ЗАГУБАТА. ХВАЩА СЕ ЗА НАИ МАЛКИТЕ ПЕРА И ПО ОБЕМ И ПО РАЗЛИКА КАКВО СА ТЕЗИ 15ЛВ. ВЪВЕДЕТЕ ЕДИННА ЦЕНА ЗА ИЗКУПУВАНЕ ДАИТЕ НА МАЛКИТЕ ЦЕНТРАЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ПРИ ФИКСИРАНА ЦЕНА НА ИЗКУПУВАНЕ И ДА ВИДИТЕ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ . НО ЗА ВСИЧКИ. АКО ЕДИН МИНИСТЕР И ТО ИКОНОМИСТ НЕ СЕ ЗАЕМЕ С ГОЛЯМИТЕ ПЕРА НА ЗАГУБА ВИЕ НЕ СТЕ ЗА ТАМ , А Б.БОРИСОВ ПЪРВО ДА ГИ ВИДИ И ТОИ ТЕЗИ ПРЕРА И ТОГАВА ДА ПРЕДЛАГА ДА ВЗЕМЕ ОТ НАС ПЕНСИОНЕРИТЕ ПО 4ЛВ. НИЕ ЩЕ СЕ СЪГЛАСИМ , НО ВЗЕММЕТЕ МИЛИОНИТЕ ПЕЧАЛБА ОТ ТЕЗИ КОИТО ПЕЧЕЛЯТ МИЛИОНИ(ВЕИ, ТЕЦ МАРИЦИТЕ НА ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ,И ДОГАВА ПОСТАВЯИТЕ УСЛОВИЯ) СМЕТНЕТЕ ПРЕНОСА АКО ДОСТВЯТЕ ЗА ВИДИН ТАЗИ МОЩНОСТ ОТ КОЗЛОДУЙ И ТОГАВА ГОВОРЕТЕ. ЗА КАКВО ГОВОРИТЕ БЕ УМНИЦИ КОЙ ВИ НАМЕРИ. ОДЪРЖАВЯВАЙТЕ НЯКОЙ МОЩНОСТИ ДО КАТО Е ВРЕМЕ, ПРОТИВНО НА ВСИЧКО НО СПАСИТЕЛНО. СТРОЙТЕ НОВИ ОТ ДЪРЖАВАТА ИНАЧЕ фАЛИРАТЕ.ПРОИГРАЙТЕ ВАРИАНТА НЕКА ДА РАБОТЯТ НА ЗАГУБА ИЛИ БЕЗ ПЕЧАЛБА ТЕЗИ ВЕИ, МАРИЦИТЕ РАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИТЕ ПАК ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ СТАНЕ.ДО КАТО НЕ ХВАНЕТЕ ОБЕКТИВНО ПЕРО ПО ПЕРО ИЗДРТЪЖКАТА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИТЕ. НЕ РАЗБИРАТЕ СТРАХ ВИ Е НЕ ИСКАТЕ ДА ВЗЕМЕТЕ ИЛИ ДА СПРЕТЕ ДА ПЕЧЕЛЯТ ВАШИТЕ ПРИЯТЕЛИ И ВЪТРЕ И ОТ ВЪН НЕ ИСКАДЕ АТОМНИ МОЩНОСТИ ЗАЩОТО СЛУШАТЕ ЗАД ОКЕАНСКИ ЕКСПЕРТИ ПЪК СЕ ЧУДИТЕ КАК ДА СЕ ПОЛУЧИ. РЕЖЕ СЕ ЗА ВСИЧКИ И НА ТРЕТА ГОДИНА ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ.НО НЯМА УСПЕХ И СЪСТОЯТЕЛНОСТ АКО НЕ ОТРЕЖЕТЕ ГОЛЯМИТЕ. КАКВО НИ ЗАБЛУЖДАВАТЕ С НЯКАКВИ ЗАВОДСТКИ ЦЕНТРАЛИ. ХАИДЕ ПУСНЕТЕ ГИ МАЛКИТЕ ДА СЕ ДОГОВАРЯТ ТЕ С КЛИЕТИ ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ СЕ ПОЛУЧИ ХАЙДЕ ДЕ УМНИЦИ МАЛКО СМЕЛОСТ НАЛИ РЕфОРМИ ИЛИ САМО СИ ГОВОРИТЕ, НИЕ ПЕНСИОНЕРИТЕ СМЕ ГИ СМЯТАЛИ ТЕЗИ РАБОТИ ТАКА НЕ СЕ ВЪРШАТ ТЕЗИ РАБОТИ НИЩО НАМА ДА СВЪРШИ МИНИСТЕРКАТА НИЩО ЧЕ Е ЖЕНА...


15.03 2015 в 23:18

Една от безкрайно многото дупки е запълнена. Трябват обширни промени във всички държавни сектори, особено в правосъдието. И пибързайте защото времето тече!

15.03 2015 в 22:25

Абсолютно правилно решение, аман от измислени фабрики-хрантутници.