Борисов: С промените в закона спасихме тока от поскъпване със 17%

"Видахим" затварял заради скъпия ток, който произвежда

OFFNews 15 март 2015 в 16:12 7688 5

"Причина за спирането на завода за производство на автомобилни гуми са дълговете на предприятието към НЕК. "Видахим" е частно дружество на три юридически лица, а според новия Закон за енергетиката произведеният от дружеството скъп ток няма да се изкупува от държавата. Заводските централи могат да продават ток, но на свободните пазари и на пазарна цена."

Това обяви на извънреден брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова по повод съкращаването на над 300 души заради спирането на предприятието.

Петкова увери, че ще се срещне лично със служителите, които ще бъдат съкратени, за да им обясни причината за затварянето на завода. 

Порочната практика за продажба на електроенергия от заводската централа датира от 2002 година. Общите приходи на "Видахим" са повече от 170 млн. лв., от които 141 млн. лв. са приходи от НЕК от изкупена електрическа енергия на преференциални цени.

"Това дружество на практика се е превърнало изцяло в производител на електроенергия", констатира Петкова.

"Към настоящия момент само от „Видахим” НЕК генерира загуба от 15 лв. на мегават час", каза още енергийният министър.

Приходите от продажба на електроенергия на НЕК са в размер на близо 51 млн. лв., а общо постъпленията от оперативна дейност са малко под 54 млн. лв.

"Държавата не може да си позволи да изкупува енергията на високи цени и така да се генерират загуби”, аргументира се Петкова и припомни, че само за 2014 г. общо от заводските централи НЕК е генерирала загуби за 231 млн. лв.

Мерките, набелязани в закона, е да се намали тази загуба в пъти.

Дефицитът в системата на НЕК е 3 млрд.лв, а с промените се цели той да достигне до 300-350 млн. лв. годишно. Това наложило и промяна в текстовете на Закона за енергетиката. Министър Петкова обеща да се срещне с ръководството и собствениците на "Видахим". 

В същото време премиерът Бойко Борисов обяви, че ще е по-изгодно за държавата да плаща заплатите на служителите на "Видахим" вместо да изкупува произвеждания от предприятието ток. 

"Работещите във "Видахим" са получили като заплати само 3-4 млн. лв. за последните две години, докато Националната електрическа компания е изплатила на "Видахим" над 180 милиона лева за задължителното изкупуване на произвежданата от заводската електроцентрала енергия, която би трябвало да захранва собственото производство, а излишните количества да продава на държавния обществен доставчик. С тази схема да продаваш скъп ток на държавата, а в същото време да купуваш евтин, милиони левове отиват в енергийните олигарси", коментира Борисов. 

С промените в закона, сред които и премахването на задължението НЕК да изкупува тока, произведен от заводските електроцентрали, Народното събрание спаси вдигането на цената на тока със 17 процента, категоричен е министър-председателят. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови