Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутатите избират шеф на новата комисия 'Антикорупция'

OFFNews 08 март 2018 в 07:11 2549 0

Депутатите избират председател на новата Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), станала популярна като комисията "Антикорупция".

Точката е първа в дневния ред на народните представители за днес. Кандидатите за шеф на новата актикорупционна комисия са двама - Пламен Георгиев и Николай Николов.

Георгиев е предложен от депутатите от управляващата коалиция - ГЕРБ и Обединените патриоти. Очаква се именно той да бъде избран за поста.

От 2013 година до момента Пламен Георгиев е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), около която миналата година се вдигна шум заради запорираното имущество на бизнесмена и издател Иво Прокопиев. Пламен Георгиев е бил прокурор в Софийската районна и Софийската градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. Завършил е право в "Софийския университет".

Николай Николов е предложението на БСП за шеф на комисията "Антикорупция". От 2011 до януари 2018 година е член на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ), а от 2013 година - неин председател. Николов поема поста на председател в комисията за конфликт на интереси след отстраняването на Филип Златанов  заради скандала с неговото тефтерче. Николов е доктор по право с дисертация, свързана с установяването на имущество, придобито от престъпна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!