Депутатите гласуват референдума на Марешки, Сиромахов го обяви за незаконен

OFFNews 07 юни 2016 в 06:28 9428 4

Снимка Сергей Антонов

2644 подписа не достигнаха на инициативния комитет начело с Веселин Марешки да задължи парламента да проведе предложеното допитване, съобщиха организаторите на подписката. 

Народното събрание обаче ще трябва да обсъди въпросите, тъй като събраните подписи са над 200 000. 

Референдумът на Веселин Марешки е незаконен, заяви пък сценаристът на "Шоуто на Слави" Иво Сиромахов по БНР. По закона, който са си го приели самите ГЕРБ, не можеш да събираш допълнително подписи, извън трите месеца, в които имаш право на това. Ясна е целта, хората да се объркат, още повече, че в референдума на Марешки два от въпросите се припокриват с нашите, каза още Сиромахов. Според него политическата класа у нас, без изключения, се страхува от допитвания до народа. 

Екипът на предаването инициира подписка за провеждане на референдум с шест въпроса. За три от тях беше сезиран Конституционния съд – за въпроса за дистанционното електронно гласуване, за намаляването броя на депутатите на 120 и избора на директорите на областните дирекции на МВР да става чрез мажоритарни избори. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13207

4

Shoshon

29.07 2016 в 09:13

Точно си мислех и аз да направя един референдум.

13685

2

mclaranist

07.06 2016 в 10:15

Колко още трбва да се показва, че демокрацията за нас е винаги криворазбрана. До преди години никой не искаше и не говореше за референдуми, сега всеки втори го прави за какво ли не. След това се почват скандали дали е валиден или не, дали НС ще го приеме или не, кой какви цели имал и т.н. Накрая се стига дали да се гласува с изборите или отделно. И финала се получава ПОЛИТИЧЕСКА и обществена криза- подобно на това което бе България между 20-те и 30-те години на XX век. В момента България няма основа за демокрация, за гражданско общество, за плурализъм и за модерност. България по показатели се доближава до страни които се броят за развиващи се, а не развити. И макар географски да сме в ЕС, а също и нормативно, това не трябва да ни заблуждава.

29585

1

Izalina

07.06 2016 в 08:15

Колкото съм "За" референдумите, толкова съм "Против" да ги инициират и дефинират неподходящи хора!