Марешки се надява референдумът му да стане задължителен

Кандидатира се за президент, защото от социалните мрежи го искали

OFFNews 03 май 2016 в 16:50 6252 1

Бизнесменът Веселин Марешки внесе в парламента още около 100 000 допълнителни подписа към свикване на референдум по пет въпроса. 

Първите подписи към инициативата си бизнесменът внесе през февруари. Така общо около 520 000 души са положили подписа си под инициативата на Марешки.

Въпросите са свързани с пазара на горива, бизнесът с аптеките, имунитета на народните представители, намаляването на техния брой в парламента и партийните субсидии.

„Ние сме предложили 5 въпроса, но за нас основният е свързан с цените на горивата. Той касае всяко едно българско семейство, всеки български бизнесмен и въобще като цяло живота в страната. Това спъва развитието на цялата страна и възможността гражданите да живеят по-добре в България“, каза Марешки пред журналисти след внасянето на подписите.

По думите му всички други въпроси са добавени "така или иначе ще има референдум, а така ще спестим от парите на хората".

Той обясни, че очаква от събраните около 520 000 подписа очаква валидни да са малко над 400 000, защото е възможно част от хората да са дали по две имена или да не са вписали пълния си адрес, което прави подписите им невалидни. Ако наистина валидните подписи са толкова, то провеждането на референдума ще стане задължително.

Марешки за пореден път декларира намерението си да се включи в кандидат-президентската надпревара.

"Идеята тръгна от хората, след като отворихме първата бензиностанция. Те видяха, че някой прави нещо реално в държавата, защото това е доста опасно занимание", каза той.

По думите му много от неговите приятели в социалните мрежи го искат за президент и това била и една от причините да реши да се кандидатира. „Ако искате, може да се разходим по улицата, за да видите как реагират хората. Те търсят някой, който да направи нещо реално за тях - да се подобри животът им“, коментира още Марешки.

Ето какво гласят въпросите на Марешки:

Подкрепяте ли да се въведе регулация на пазара на горива, така че да се гарантират по-ниски цени в бензиностанциите?

Подкрепяте ли да се премахне ограничението едно лице да може да открие не повече от 4 аптеки на територията на страната, за да стане пазарът по-конкурентен и да се намалят цените в аптеките?

Подкрепяте ли да отпадне напълно държавната субсидия за финансиране на политическите партии и коалиции?

Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален от 240 на 120?

Подкрепяте ли да отпадне имунитетът на народните представители?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови