Близнашки подкрепя Плевнелиев за референдума на Слави

OFFNews 02 юни 2016 в 09:08 4025 7

Снимка БГНЕС - архив

Подкрепям президента Росен Плевнелиев в решението му да сезира Конституционния къд за част от въпросите в референдума, иницииран от Слави Трифонов. Народното събрание допусна един лековат подход към него.

Това каза каза бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки по бТВ. Държавният глава иска КС да се произнесе по три въпроса: да може да се гласува и дистанционно по електронен път, броят на народните представители да бъде намален на 120 и директорите на областните дирекции на МВР да се избират мажоритарно. 

„Не трябва да се допуска пряката демокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация”, допълни Близнашки. По думите му президентът е допуснал и грешки, като настояването националните референдуми да се провеждат в един ден с други избори. „Трябва да е ясно в такива мигове на много сериозен дебат за какво се гласува, не трябва да се смесват нещата”, категоричен е Близнашки.

По повод въпроса за електронното гласуване проф. Близнашки смята, че трябва да се потърси друга алтернатива, от която да се започне. „Да минем през фаза „гласуване по пощата”, предложи той.

„Намаляването на броя на народните представители ще доведе до един безкръвен парламент, няма да има хора за комисии, за делегации, да не говорим, че периферията на страната ще бъде оголена и няма да има народни представители”, смята проф. Близнашки.

Той подкрепи идеята депутатите да бъдат намалени, но в по-малък мащаб, а не на 50%, както е предложено в референдума. „В Народното събрание трябва да заседават представители на българския народ, а не на различни клики”, категоричен е Близнашки.

„Пеевски е на път да слезе от сцената, но се завърнаха много от героите, които тогава бяха свалени от власт”, смята проф. Близнашки. На 14 юни се навършват 2 години от началото на протестите, които доведоха до свалянето на правителството на Пламен Орешарски.

„Народът е великодушен и бързо забравя. Много от главните действащи лица тогава се завръщат постепенно и ще търсят реванш”, смята проф. Близнашки.

„Не му прави чест на Първанов да ангажира общественото внимание с подобен разговор, неговите свръхамбиции го тласнаха за предлагане на президентска република”, допълни Близнашки.

Професорът по конституционно право е категоричен, че е невъзможно Георги Първанов да изкара трети мандат като президент. 

„За разлика от руската конституция, където си позволиха една интерпретация, нашата е пределно ясна – може да бъде преизбран само веднъж, не може да има трети мандат, няма значение кога ще е това във времето”, поясни Близнашки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

7

Red or Dead

02.06 2016 в 14:05

““““.....Това може да се каже за броя на депутатите...““““““


Значи след носенето от хиляди кладенци на каква ли не вода, се оказа, че всъщност ЕДИНСТВЕНИЯТ който НЕ МОЖЕ....НЕ БИВА....И НЕ ТРЯБВА ПО НИКАКЪВ НАЧИН да му се дава думата е.......СУВЕРЕНЪТ.....единственият който на практика всъщност е ПЛАТЕЦЪТ...!?!?!?!?!?!?!?

63994

6

Red or Dead

02.06 2016 в 14:00

““““....Лизашки ако не бъркам бе в управлението на БСП......“““


Въх, не думай, да и стана професор по времето на “мракобесния со циализъм“......когато на роска тейко му беше партайгеносетУ на Гоце Делчев, а самата роска пък беше комсомолЦка секретарка, а в свободното Й време лепяла тапети.....

Та аз ако не бъркам, лизашки не беше ли прИмиер от последнУто роскино “правителствУ“.....така добре утъпкало пътя за ....БАШБОСТАНЯ.....

Ама казвайте ги тез неща бре, ма многУ мразим тез пусти бели петна в паметта........

Апропо, той сега чий дирник точно .....ОБСЛУЖВА....

17439

5

мнение от IP

02.06 2016 в 12:31

http://ruslantrad.com/2013/02/28/saotnoshenie-deputati-naselenie-v-g20-i-balgariya/. Това може да се каже за броя на депутатите

12205

4

The

02.06 2016 в 11:58

Лизашки ако не бъркам бе в управлението на БСП, но от педалска мрежа сигурно му дадоха нещо и стана адвокат на плевньо.

29585

3

Izalina

02.06 2016 в 11:20

я, този не си ли беше дружка с Дългия по едно време? що тъй развалиха достлука?!

„Народът е великодушен и бързо забравя. Много от главните действащи лица тогава се завръщат постепенно и ще търсят реванш”
тук обаче е прав ... доста поовехтели звезди взеха да се размърдват напоследък - притеснително чак

12881

1

Иван55

02.06 2016 в 09:51

„Не трябва да се допуска пряката демокрация да се използва като инструмент срещу представителната демокрация”

Тежък сблъсък с логиката, щото представителната демокрация би трябвало да представлява точно пряката демокрация. Разминаването в позициите говори единствено за дефекти на представителността, в случая - партиите.