Депутатите без коледни премии

OFFNews 22 декември 2011 в 18:49 1357 0

Цецка Цачева

Снимка БГНЕС

Цецка Цачева

Депутатите няма да получат коледни премии, обяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. По думите й в бюджета на НС има над 610 хиляди лева икономии от възнаграждения на народни представители, които са върнати в него.

“ От края на 2009 г. неотклонно следваме този принцип, работата ни е прозрачна и има строга отчетност на публичните средства", обяви Цачева. Парламентът като демократично изградена институция работи нормално така, както по конституция е зададена рамката на неговата компетентност, категорична е Цачева. Тя не пропусна да похвали премиера Бойко Борисов, който по думите й е много активен в пленарната зала и допълни, че за последните 20 години няма премиер, който по-често да е бил в пленарна зала. По думите на Цачева не може да става и дума за намеса на изпълнителната власт при вземането на законодателни решения от ПГ на ГЕРБ.

"Няма как да се случи. България е парламентарна република, където строго действа принципът на разделение на властите. Самият факт, че не винаги правителствен законопроект е гласуван от депутатите, е доказателство", подчерта Цачева. Тя бе категорична, че няма да има драма в едно бъдещо президентско вето на Росен Плевнелиев.

"По посока на очакванията съм оптимист, че ще виждам президента на България по-често в сградата на НС, в пленарната зала", изрази надежда Цачева и продължи: "Участието на Плевнелиев в дебата, свързан с Лисабонския договор, организиран от парламента, е знак, че той, който по конституция е обединител на нацията, ще използва дадените му правомощия и най-вече чрез диалог ще търси по-голямо съгласие".

Цачева коментира приоритетите за 2012 година, като основен е да бъде приет законът за гражданската конфискация. Според нея той е важен, защото има отношение към междинния и окончателния доклад по механизма за оценка и сътрудничество в правосъдието и вътрешен ред и сигурност.

"След приемането му ще следва позицията на част от нашите европейски партньори по отношение на членството ни в Шенген", допълни още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови