Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Депутати готвят мерки срещу политическите метли в администрацията

Елица Мартинова 27 февруари 2014 в 16:10 4927 3

Таско Ерменков

Снимка БГНЕС

Мерки, които да защитават професионалното развитие на служителите в държавната администрация, независимо от политическото управление на страната, ще изготви Временната комисия, разследваща калинките по времето на ГЕРБ.

Това съобщи на днешното заседание председателят на Комисията за грубо и партизирано кадруване при ГЕРБ Таско Ерменков (Коалиция за България). Той уточни, че при мандата на ГЕРБ е била „изрината“ повече от половината администрация, като много от назначенията са правени чрез пролуки в Закона за държавния служител. Ерменков все пак посочи, че „ГЕРБ не откриват колелото или топлата вода“, и че през всичките години правителствата са имали практика на назначават „по-скоро послушни, отколкото професионални“ чиновници.

В тази връзка Комисията за калинките на ГЕРБ предвижда да изготви доклад с предписания за законодателни промени, които да гарантират сигурността на администрацията.

Законово регламентирани и кратки срокове на работата за заместващите кадри

Ерменков уточни, че една от „вратичките“ в Закона за държавния служител, която се използва за партийно кадруване без конкурс, е назначаването на кадри „по заместване“. По думите му „заместването“ често трае прекалено дълго. В тази връзка комисията ще предложи на парламента да направи законодателни промени, които да разпишат кратки срокове на работа за заместващите кадри. Ерменков обясни, че втората пролука в закона е назначаването на чиновници на непълен работен ден, които с течение на времето преминават на пълно работно време. Депутатът изтъкна, че и двата способа се използват, за да се заобиколи изискването за конкурсно начало за кадрите в администрацията.


Край на предрешените вътрешни конкурси

Ерменков описа друга честа практика за административни назначения, която е „на ръба на закона“. Става въпрос за вътрешни за ведомството конкурси. При тях „подбраният“ кадър подписва договор за непълно работно време, при който не се изисква външен конкурс. Впоследствие във ведомството се провежда вътрешен конкурс, на който нароченият кандидат се явява с двама свои колеги от структурата и печели състезанието, защото е най-квалифициран. Ерменков е убеден, че това са предрешени процедура, на които трябва да се сложи край.

Централизирани конкурси за висшата администрация

Комисията ще предложи на парламента висшите постове в държавната администрация да се назначават след провеждането на централизиран конкурс. Една от идеите на Ерменков е да се създаде специализирано звено, което да следи да прозрачността на тези конкурси. Той обаче подчерта, че му предстоят разговори с ръководството на партията и с представители на министерството по темата. Депутатът допусна, че специализираното звено може и да не бъде необходимо, ако в момента администрацията разполага с капацитет, така че да следи конкурсите за висшите чиновнически постове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!