40 540 чиновници са били уволнени при ГЕРБ

Елица Мартинова 17 декември 2013 в 15:11 3402 30

Таско Ерменков

Снимка БГНЕС, Архив

Таско Ерменков

 

40 540 служители на Министерски съвет, министерствата, държавните агенции и комисиите са били били уволнени по време на мандата на ГЕРБ.

Това стана ясно от справка, изискана от Временна анкетна комисия за проверка и установяване на всички случаи на грубо партизирано кадруване в държавната администрация и в други държавни структури и предприятия, извършено в периода август 2009 - март 2013 г., известна още като Комисията за калинките на ГЕРБ.

Председателят на комисията Таско Ерменков ("Коалиция за България") уточни, че от НЗОК и Министерството на финансите все още не са изпратили справките си и в посочените данни не се включва извлечения от тези институции. По думите му обаче толкова масови съкращения в държавната администрация не е имало през демократичната история на България. Той обаче не успя да даде данни за политическите метли при останалите правителства.

След обжалване от всички над 40 000 души обратно на работа са върнати 551 човека.

"Тези 551, които са възстановени след обжалване, представляват онези, при които съвсем грубо и драстично, при най-безогледен начин са били освободени от работа", предположи Ерменков.

Ерменков все пак уточни, че комисията не е изяснила въпроса колко от отстранените служители са били преназначени.

До комисията са постъпили и сигнали за предложения на назначения в различни държавни институции, направени в писмен вариант върху партийната бланка на ГЕРБ. По думите на Ерменков в периода 2009-2013 г. думата "одържавяване" е била отъждествяване с "оГЕРБявяване".

Заседанието премина при вяло присъствие от страна на депутатите. Заседанието уважиха единствено председателят на комисиятa Таско Ерменков ("Коалиция за България"), Венцислав Лаков от "Атака" и депутатът на КБ Мариана Тотева. Четин Казак и Ахмед Башев от ДПС пристигнаха минута след края на заседанието.

Въпреки скромното присъствие тримата депутати гласуваха единодушно да предложат на парламента да удължи срока за работа на комисията с още 2 месеца. Ерменков обясни, че удължаването се предлага заради големия обем информация, която комисията трябва да обработи. Ако парламентът одобри идеята, комисията ще изготви доклад за вредните последици от партизираното кадруване в администрацията. Запитан защо, за да бъде пълен докладът, не се проследят уволненията и при другите правителства, Ерменков заяви, че комисията си има достатъчно работа и призова журналистите сами да потърсят справка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков