Денков: Шенген не е ограда, а доверие. Най-големият ни успех след приемането на България в ЕС

Има конкретни планове, така че да бъдем приети в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г.

OFFNews 31 март 2024 в 11:51 3612 3

Мария Габриел и Николай Денков

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Мария Габриел и Николай Денков

Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път. Шенген не е ограда.

Това заяви премиерът в оставка Николай Денков на тържествена церемония на летище София . От първите часове на 31 март граничният контрол на летищата и пристанищата за пътуващите от и до страните в Шенген отпадна.

Денков допълни, че ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това е нямало да се случи.

"Има конкретни планове така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 година. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още премиерът. 

На церемонията присъства и вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, която определи моментът като уникален и исторически.

"Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви тя. 

По думите ѝ Шенген е сътрудничество между държави членки и екипи, както и едно от достиженията на този исторически проект.

Вътрешният министър също определи 31 март като историческа дата за България. "МВР показа, че може да бъде сигурен и надежден партньор на всички европейски държави. Приемането на България в Шенген без проверки по сухопътните граници ще се случи до края на настоящата година", каза Калин Стоянов. 

От "Гранична полиция" подчертаха, че отсъствието на граничен контрол на летищата ще бъде заменено с компенсиращи мерки.

"Полицейски проверки в терминалните сгради и на изходите за извеждане към самолета. Проверките ще се извършват на случаен принцип на база на анализ на риска. Ще бъде разделен пътникопотокът на Шенген и не Шенген", заяви старши комисар Петър Субев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

500

3

781000

31.03 2024 в 13:55

Най-после поне за няколко месеца ще има правителство, чиито членове няма да се карат и да си правят мръсно един на друг. Тази т нар сглобка беше всичко освен координирано и единно управление в името на нещо.

-1700

2

Люгер Химарс

31.03 2024 в 13:45

п.п.
а, оказва се, че все пак ще има проверка на паспорта.
Нищо, пак много благодаря Академик Денков и ппдб за доверието, което са ни дали с допускането една от 6те проверки на паспорт да отпадне и сега да са само пет на летище София! Това значи много за мен!

Знам и че от България не се иска нищо в замяна, спокоен съм!

-1700

1

Люгер Химарс

31.03 2024 в 13:42

Да благодарим на Академик Денков и ППДБ затова, че вече няма нужда на летище софия да си показвам паспорта след проверката на багажа и след проверката на билета, че пътувам с шенгенска посока.

Чувствам се истински европеец и страшно ми харесва, колко го е яд путин на този факт.

Също така искам да благодаря на ППДБ, че никога не сме били толкова добре. Никога, нито през 20 век, нито някога друг път, колкото сега с усилията на петков, василев, лорер и другите дс-та.
Знам, че всички проблеми са абсолютна измислица на гербери и путинисти.
Знам, че в страната няма бежанци и че това, че около Овча Купел било опасно да си вечер там е глупости, както ни казаха от нпо-тата финансирани от нашата европа.

най-сигурно се чувствам от това, че по Витошка патрулират полицаи с автомати.
Благодаря Денков, благодаря ппдб, благодаря журналистика, че пропукахте Шенген и че така хубаво и истински вярно ни информирате, гордо отхвърляйки неверните факти.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки