Денков пред Политико: Ще поканим експерти от Австрия и Нидерландия да наблюдават операциите на турската граница

Премиерът ще поиска от канцлерите на двете страни да изложат конкретните си опасения, по които България да работи

OFFNews 29 юни 2023 в 08:07 3930 2

Николай Денков

Снимка БГНЕС/Марин Каравелов

Николай Денков

България ще покани специалисти от нидерландските и австрийските митнически служби да наблюдават операциите на турската граница, за да се опита да разсее опасенията, които възпрепятстват кандидатурата ѝ за присъединяване към Шенгенското пространство за свободно пътуване.

Това заяви снощи министър-председателят Николай Денков за изданието "Политико".

Премиерът допълни, че Австрия и Нидерландия са двете основни страни, които са скептични по отношение на влизането на България в Шенген.

Днес Денков ще проведе срещи с министър-председателя на Нидерландия Марк Рюте и канцлера на Австрия Карл Нехамер, за да отговори на техните опасения.

Те до голяма степен са съсредоточени върху миграцията, особено по известната с проблематичността си турско-българска граница, която отдавна е основен транзитен пункт за контрабанда на хора, наркотици и оръжие от Близкия изток към Европа, отбелязва "Политико".

"Ще се опитаме да включим максимално партньорите от Австрия и Нидерландия, за да могат да видят какво се случва на границата, защото там не е лесно", заяви още Денков.

Премиерът приветства сътрудничеството с двете страни, които след това ще могат да направят "технически препоръки" относно охраната на турската граница. Денков припомни, че в България се създава специално звено  съвместно с Европол за борба с трафика на хора.

"Планът за споделяне на митнически опит е част от международен пилотен проект, стартирал през март при предишното правителство на България и частично финансиран от Европейската комисия, е опит да се изгради доверие и да се покаже, че ние правим всичко възможно там", каза министър-председателят.

Един от основните поводи за безпокойство е ГКПП "Капитан Андреево" на турската граница, който е печално известен като входна точка за контрабандисти в ЕС и място, където вносителите ще бъдат изнудвани, отбелязва изданието. 

"Знаем част от хората от бизнеса, които използват Капитан Андреево за своя нелегален бизнес", каза още премиерът и допълни, че от познаването на някои от тези хора до блокирането на "всичко, което е там, е битка". 

За да се опита да постигне напредък, премиерътще поиска от Рюте и Нехамер да изложат "конкретни опасения", по които София да предприеме конкретни действия.

"Основното ни искане към тях е, ако дефинират някакъв конкретен проблем, да го дефинират ясно, за да знаем какъв е проблемът, който трябва да се реши", добави Денков и добави, че "не винаги е било така в миналото".

През април австрийският външен министър Александър Шаленберг обясни, че Виена ще запази ветото си като "предупредителен сигнал" към Брюксел, докато не види "продължителен спад" на молбите за убежище в Австрия, която има най-висок процент молби за убежище на глава от населението в ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

29.06 2023 в 10:16

Не канете никого, че току-виж пак хванали полицаи които превозват емигранти. Какъв Шенген? Какви 5 лева?? Издадохте паспорти на цялата европейска криминална паплач, на всички руски орки!

1000

1

archibal

29.06 2023 в 09:05

Обръщам се към всички български журналисти, общественици и всякакви от такъв род, един път за винаги да разберат, че в Нидерландия не живеят нидерландци, а холандци. Така както в Германия не живеят германци, а немци. Научите го най-накрая. Пример от футбола. Мача е между Нидерландия и Англия, но не се казва нидерландският футболист извърши нарушение, а холадският футболист извърши нарушение. Ето го и оригиналното заглавия в Politico - Bulgaria will invite Dutch and Austrian customs experts to help secure Schengen entry. На английски се пише Nederland за държавата, но Dutch за жителите й
 
X

Да помогнем на украинските деца!