Демократите: Оставка на Цацаров и на шефовете на ДАНС заради доларите на Мадуро

OFFNews 14 февруари 2019 в 12:47 2969 5

Дясното обединение Демократична България поиска оставките на главния прокурор Сотир Цацаров и шефовете на ДАНС.

ДСБ, Зелените и Да, България  са категорични, че случаят с милионите на венецуелския диктатор Николас Мадуро българските служби - контраразузнаването и БНБ са демонстрирали изключителна немарливост и аматьорщина. Според тях силно впечатление прави усилието на прокуратурата и на ДАНС да прикрият собствената си неспособност да защитават националната сигурност, като се опитват да оневиняват сериозните пропуски на банката и на собствените си служители, насочвайки вниманието единствено към адвоката, оперирал доверителните сметки.

От Демократична България определят случая като фундаментален пробив в сигурността и превенцията срещу прането на пари в банка с български собственици. Също така според тях аферата е доказала некадърността на българските служби и регулатори - наред с абсолютния провал на разследването за отравяне на Гебрев и безпрепятственото посещение на кремълските шпиони на територията на страната.

Затова извънпарламентарните демократи настояват за оставка на ръководството на ДАНС и пълното пълното реформиране на службата, оставка на главния прокурор заради опитите му да прикрива тежки престъпления на властта, налагане на сериозни санкции за Инвестбанк от страна на ДАНС и Банков надзор, както и провеждане на пълно и детайлно разследване за прането на пари в банките с български или офшорни собственици, както и на действията на лица, свързани с външни служби, враждебни на НАТО.

Освен това ДСБ, Зелените и Да, България настояват за незабавна реформа в институциите, надзираващи финансовата система като БНБ и КФН, с оглед на бързо изпълняване на всички критерии и мерки за присъединяване към Европейския банков и финансов надзор. 

Ето и цялата позиция на Демократична България:

Случаят с преминаването на венецуелски петродолари през български банкови сметки, доказва пълния провал на Инвестбанк в превенцията в прането на пари и отчитане и докладване на съмнителни финансови транзакции. Размерът и източникът на постъпващите суми по сметката на адвокат Цветан Цанев сами по себе си, както и най-елементарното търсене в уеб пространството на името на адвоката, щяха да дадат множество сигнали на банката да докладва в ДАНС съмнителните сделки. Явно това не е направено, а информацията за проблемните трансфери е дошла от американските служби. 

ДАНС и нейната Дирекция за финансово разузнаване са проявили забележителна немарливост по тази тема.

Очевидно е и че надзорът над банките в лицето на БНБ, който получава всекидневно данни за плащанията и ликвидните средства на всяка банка, не е успял да засече еднократните големи преводи от венецуелската петролна компания към Инвестбанк, както и трансферите от банката към трети страни.

В този контекст, силно впечатление прави усилието на прокуратурата и на ДАНС да прикрият собствената си неспособност да защитават националната сигурност, като се опитват да оневиняват сериозните пропуски на банката и на собствените си служители, насочвайки вниманието единствено към адвоката, оперирал доверителните сметки.

Прокуратурата дължи отговор разследвала ли е лицето Цветан Цанев, кога и по какви преписки/сигнали и докъде са стигнали тези разследвания.

Този фундаментален пробив в сигурността и превенцията срещу прането на пари в банка с български собственици, некадърността на българските служби и регулатори - наред с абсолютния провал на разследването за отравяне на Гебрев и безпрепятственото посещение на кремълските шпиони на територията на страната, налагат следните мерки:

- Оставка на ръководството на ДАНС и пълното й пълното реформиране, с оглед да започне да изпълнява защитни функции за обществото, предпазващи реално българите от пране на пари и от престъпните действия на служби на държави, нечленуващи в НАТО.

- Оставка на главния прокурор заради опитите му да прикрива тежки престъпления на властта.

- Налагане на сериозни санкции за Инвестбанк от страна на ДАНС и Банков надзор.

- Провеждане на пълно и детайлно разследване за прането на пари в банките с български или офшорни собственици, както и на действията на лица, свързани с външни служби, враждебни на НАТО.

- Незабавна реформа в институциите, надзираващи финансовата система като БНБ и КФН, с оглед на бързо изпълняване на всички критерии и мерки за присъединяване към Европейския банков и финансов надзор. Това е необходимият гарант за финансовата стабилност, предвид пълния провал на надзорните ни институции.

За пореден път заявяваме, че управлението на Борисов е престъпно и ще предприемем всички демократични действия за отстраняването му от власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12435

5

Jinx

16.02 2019 в 15:09

Точно Иванов и т.нар демократи да ми говорят за превенция на пратено на пари е мноооого нелепо.

12860

4

newfoundland

15.02 2019 в 18:36

Това са нелепи твърдения от нелепо политическо образувание.

11982

3

leomesi

15.02 2019 в 15:24

Чули, недочули и лаят...Колко типично за тези така наречени демократи

12392

2

мгергов

15.02 2019 в 11:47

Тези пак са излезли с някаква безумна позиция. Много е лесно да стоиш отстрани и да съдиш...

5300

1

квазимодо

14.02 2019 в 16:07

Тези кои бяха, от де изпълзяха. Аааа малкото генералче. Две години и повече нищо не се чува от тия, само искат оставки. Кой точно ви обръща внимание , мушмороци таквиз.