Делчев: ВКС е срещу закона на Кунева, защото ще се проверят магистратите

ОFFNews 24 март 2016 в 13:25 3027 7

Димитър Делчев

Реакцията на ВКС идва сега, защото се заговори за възможността антикорупционният орган да проверява и магистратите. Мисля, че оттам идва основното притеснение на Върховния касационен съд (ВКС).

Това каза зам.-председателят на ДБГ Димитър Делчев по повод становището на ВКС за законопроекта за предотвратяване на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, изготвен от Меглена Кунева.

Той призова членовете на ВКС да отидат в парламента и да изкажат притесненията си, да се проведе дебат, за да видят защо този орган да не проверява магистратите за конфликт на интереси, при положение, че ще проверява всички останали на хора на висши позиции.

"Аз не съм чул от тях, че те не искат закон. Чул съм от тях, че те имат проблеми по конкретни разпоредби. Затова ги каня на дебат между първо и второ четене", каза той и добави, че всеки, който не подкрепи закона на първо четене, е за запазване на статуквото.

Той коментира и това, че според закона тези, които ще се проверяват, няма да са 100 000, както е сега, а 15 000.

"Идеята е 15 000 лица да бъдат проверявани от този орган, за да може той да се фокусира там, където има реални рискове от корупция. Досега практиката беше, че от съществуващите органи се залавяха някакви общински съвети по малки места и така се отчиташе дейност. Сега в рамките на новия орган ще влязат хората, които взимат решение", каза Делчев и подчерта, че и останалите ще продължат да подават декларации за конфликт на интереси. 

По думите на депутатите от ДБГ законът е минал съгласуване и са били изчистени "всички притеснения" по него.

Депутатът от ДБГ Антони Тренчев пък заяви, че "не бихме се простреляли сами в крака", като внесем закон, който да позволява "гонитба на вещици". По думите му закона е добър, а приемането му е въпрос на политическа воля.

Той каза още, че становищата по антикорупционния закон са над 20 и са най-различни. "Всичко се свежда до това дали ние искаме антикорупционен закон или не искаме. Смятам, че България и Румъния продължават да оглавяват всички класации като държавите с най-големи проблеми по отношение на корупцията", каза още депутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови