Държавата насочва безработните към селското стопанство: ще взимат едновременно помощи и заплата

Над 32 хил. поискали обезщетения за безработица, 9830 са намерили работа. Държавата предлага да плаща 2 месеца 40% от заплатите след края на извънредното положение

Александра Маркарян 08 април 2020 в 14:24 9222 0

Деница Сачева

Снимка БГНЕС, архив

Деница Сачева

Държавата се вслуша в призива безработните да бъдат насочени към работа в селското стопанство заради острия недостиг на работна ръка, който се очертава в условията на извънредно положение заради коронавируса. Те няма да бъдат задължавани, а стимулирани финансово да се включат. Ще могат едновременно да получават обезщетението си от бюрото по труда и заплата за труда си.

Мярката обяви днес социалния министър Деница Сачева на брифинг заедно със земеделския министър Десислава Танева.

"Всички, които се включат и работят в селското стопанство в този период (бел. ред. на извънредното положение), включително и в рамките на 90 дни за цялата година, могат за получават едновременно както своите обезщетения, така и възнаграждение за труда си в селското стопанство.

За извънредното положение не са необходими еднодневни договори - те могат да са за целия период, за който се работи.

С колегата Танева сме информирали земеделските производители да ни подават максимално динамично и активно всички свободни места при тях, за да можем да насочваме хора, които биха желали да работят в селското стопанство.

Няма как да проявяваме насилие и да караме хората насила да работят нещо, което не желаят, но сме направили всичко необходимо, за да ги стимулираме максимално и тези, които се намират в хипотезата да са регистрирани и да очакват помощи, по-добре да си допълнят доходите с работа в селското стопанство", каза Сачева.

От началото на извънредното положение до днес 61 644 души са подали заявление като търсещи работа. Това са: безработни; хора, освободени от работа в България; хора, които са се завърнали от чужбина - по данни на министър Сачева. От тях 32 041 души са подали заявление за парично обезщетение за безработица.

9830 са намерили работа от началото на извънредното положение до момента. Те са основно в секторите, които сега имат повишена активност, като хранителни вериги, онлайн търговия, доставки, охранителна дейност, социални дейности, а също и рециклиране на отпадъци.

Работещите, които са в неплатен отпуск, биха могли да работят на втори трудов договор и да бъдат наемани от втори работодател, като това не изисква разрешение от работодатателя, с когото имат сключен основен трудов договор, напомни Сачева.

Само за последните 20 дни в бюрата по труда са обработени над 103 000 различни заявления. В това число влизат не само хора, които се регистрират за първи път в бюрата по труда, но и хора, които би трябвало да се разписват при изтичане на различни срокове, свързани с техните обезщетения.

"Използвам възможността да кажа още веднъж, че всички срокове се удължават автоматично до края на извънредното положение и да помоля хората да не увеличават излишно опашките. Това важи както по отношение на вече регистрирани безработни, така и тези, които имат право да ползват различни социални помощи, така и хората, които имат изтичащи срокове с ТЕЛК и НЕЛК - всички тези срокове се удължават автоматично до края на извънредното поможелие, не е нужно да идват в нито една от службите на Министерството на труда и социалната политика - апелира министър Сачева. - Хората не губят своите права, техните документи ще бъдат удължени. реднодневно колегите в цялата страна трябва да обслужват около 4000 души и се надявам да можем да проявим необходимото разбиране към извънредното натоварване, на което са подложени."

Във всички областни градове ще бъдат изпратени служители на служба "Полиция", за да могат да помогнат за реда на опашките - допълни социалният министър след договорка за това с колегата ѝ в МВР Младен Маринов.

"Открихме и в много областни градове - благодарение на доброто сътрудничество с местните власти - допълнителни офиси, за да се обслужват максимално бързо хората, които имат нужда от услугите на бюрата по труда", напомни Сачева.

Безработните могат да ползват и различни консултации, издаване на служебни бележки, възстановяване на регистрации. 

Мярката 60:40

В бюрата по труда се приемат и заявления по мярката 60:40. Вчера до края на деня са подадени 877 такива заявления за 12 455 работници и служители. Фирмите, които искат помощ, са предимно микро и малки предприятия и са в секторите ресторантьорство, хотелиерство, мебели, преработваща промишленост и други. Сред тях има и заведения за бързо хранене, цехове за изработка на мебели.

"Очакваме публикуването на промяната в Закона за извънредното положение и започваме работа още днес следобед по промени в постановлението на Министерски съвет. Ще направим и бърза консултация със социалните партньори, така че да можем да приемем постановлението в максимално кратки срокове. В тази връзка подадените до момента заявления няма нужда да се преработват, няма нужда нищо да се прави от хората, които ги подават по стария ред. Парите, които трябва да бъдат изплатени на работодателите, ще бъдат преизчислени", уточни Сачева.

Какво поема държавата? Съгласно решението на Народното събрание, държавата 60% от осигурителния доход на работещия и осигуровките за тези 60%. 

"Очакваме на 14 април да получим и разрешението от Европейската комисия за това да можем да започнем изплащането на средства по мярката - прогнозира социалният министър. - Причината да се забавим е, първо, че беше сменен формулярът от страна на самата ЕК във връзка с инициатива за отпускане на кредити за допълване на тази мярка 60:40, която ще се използва и от други европейски държави. Втората причина за забавянето е свързана с промените, които бяха направени и за които трябва да бъде представен нов формуляр, по който вече се работи, ще бъде предаден. Самата ЕК от утре излиза във Великденска ваканция до 13 април, затова първата възможна дата е 14 април и тогава ние, съответно, ще имаме възможност да започнем и изплащането ефективно."

Добавки

Всички служители на първа линия, на терен - социални работници, служители в бюрата по труда и инспектори от Главна инспекция по труда - ще получат допълнителни възнаграждения, каза още министърът. В рамките на Министерството на труда и социалната политика няма да се изплащат такива, единствено и само хората на терен, които работят в изключително тежки условия, с много по-голям обем от работа от досега и с много по-голям риск, ще получат.

Хората на първа линия са около 6100 души - 2800 социални работници, около 3000 в бюрата по труда, около 350 инспектори в ГИТ. Какъв ще е размерът на сумата още е рано да се каже - стремежът ни е да е в рамките на разумното и възможното, отговори Сачева на въпрос.

Средствата ще дойдат както от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", така и от държавния бюджет.

"Всички тези хора работят с ниски заплати, затова се надявам на разбиране от обществото и вас (бел. ред. медиите), че тези хора трябва да получат допълнително възнаграждение.

Социални помощи

"По отношение на случващото се при социалните помощи: вече сме започнали раздаването на храни. 1500 тона храни ще достигнат до близо 41 000 души в цялата страна. Раздаването е в ход в Добрич, Варна, Стара Загора и днес започва в София. В него ще се включат и зам.-министрите на труда и социалната политика Зорница Русинова и Адриана Стоименова", каза министърът.

По програмата "Топъл обяд" заявления се приемат до 21 април, предвидени са над 5 милиона за нея. Би трябвало 20 хил. души в цялата страна да получат топъл обяд. Това са предимно възрастни хора и самотно живеещи. Към днешна дата 23 общини са подали заявления за финансиране.

От миналия понеделник бе открита и схемата за подаване на заявления от общини за патронажна грижа. Към момента са подадени 39 искания за такава за 6572 души. Тези 39 общини са нови, допълнителни към 155-те, в които услугата вече съществува.

Мерки след извънредното положение

От Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" разполагаме с общ ресурс около 300 милиона лева, който ще бъде насочен към последващи мерки за подкрепа на пазара на труда, съобщи Сачева.

От една страна, те ще са за субсидирана заетост в подкрепа на работодателите, от друга - за мерки, свързани с безработните, след като мине извънредното положение.

"Мерките, които предлагаме досега, са кризисни, за тези няколко месеца, през които трябва да преминем, но ежедневно мислим и по това, че трябва да предлагаме нови мерки и за периода след 13 май. Една от тях, по която работим в момента, е възможността да бъдат подкрепени работодатели с 40% от минималната работна заплата и осигуровките това в рамките на 2 месеца след изтичане на възможността за използване на постановлението за мярката 60:40.

Други мерки, които обмисляме, са свързани с безработните и подкрепа за тях по отношение на обучение, валидиране на умения, бързо кариерно ориентиране и планиране, така че да могат да бъдат насочени към сектори, в които след кризата ще има нужда от хора, които да работят в тях."

Министърът отново призова хората, които посещават социалните служби, да проявяват търпение.

"За да намалим обикалянето по институции, в момента в бюрата по труда се приемат и заявленията за обезщетения към НОИ, за да може хората да се обслужат на едно гише. Натоварването е извънредно, моля за разбиране!" - апелира тя.

Всички документи в БТ могат да бъдат подавани и електронно, и по пощата. Всички могат да бъдат свалени от сайта на Агенцията по заетостта. Имаме възможност за служебен контрол на подадените данни, така че не е необходимо да се идва. Данните обаче показват, че използващите е-услуги са малко - под 3%.

По отношение на заявления за парични обезщетения, отпуснатите от НОИ са 15 404, средният им размер е около 650 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови