''Дано премиерът с разпадането на коалицията не реши да отмени ветото за Македония''

OFFNews 10 юни 2022 в 21:25 4836 4

Илияна Йотова

Снимка БГНЕС/Зара Русева-Архив

Вицепрезидентът Илияна Йотова

Дано в цялата политическа криза, която се заформя, да не стане така, че, разваляйки отношенията в коалицията, примерът да реши да пренебрегне останалите политически партии и да отмени ветото за Северна Македония. 

Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотово пред БНТ. По думите й запалването на културния център в Битоля "Иван Михайлов" историята няма да свърши, защото много години се е работило с различни поколения, но едно е останало постоянно - антибългарската политика. 

"Това е естествен резултат от тази политика. Ще дам пример - преди няколко месеца в едно малко село беше разбит паметника на български офицер. Той не е с произход от пределите на днешна Македония, а е български офицер, който отива да се бие за тази част от някогашна България. Убит е от турците. Паметникът няколко пъти е чупен, а извършителите не са намерени, защото не са търсени", коментира тя. 

Попитана за твърденията, че европейските партньори и френският президент Еманюел Макрон могат да са гарант за приемането на Северна Македония в ЕС, вицепрезидентът отговори:

"Какво означава президентът на Франция да стане гарант? Нека говорим сериозно. Така нареченото френско предложение не сме го видели досега и не е публикувано никъде".

Според нея е "по-неприятно и опасно", че за това научаваме от външния министър на Македония Буяр Османи, а не от българските властите: "Като че ли има някакъв страх да се покаже пред обществеността това, което Макрон предлага".  

Относно изтеглянето на Има такъв народ от коалицията Йотова обясни, че хората са се изморили и доверието в политическата класа е спаднало още повече. "Според мен, преди да се стигне до избори трябва премиерът да се обърне съм всички партии в парламента, за да осигури необходимия минимум от решения , свързани с актуализацията на бюджета", добави тя.

На въпрос дали президентът вече подготвя служебен кабинет, Йотова каза, че Румен Радев е свикнал да прави служебни правителство, но това е краен вариант, а дотогава трябва да се пренебрегнат лошите думи и конфронтации, за да се вземат добри решения за страната.

За отношението й към войната, Йотова каза, че нейното поколение е било свикнало с мира и го е приемало за даденост.
"Русия направи така че войната се завърна в Европа. След инвазията президентът ни събра и ясно определихме отношението си. Да избереш доброто и да осъдиш злото е първата стъпка. Но е необходимо да вземем решения - от коя страна сме. Прибалтийските страни, Полша от една страна, от другата - Германия, Италия, които смятат, че решението е чрез преговори, по дипломатически път. Ако питате мен, избирам втория вариант", посочи тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

4

Mateevk

11.06 2022 в 09:45

Ами дотука стигнахме - да го е страх човек да разсъждава, да търси, дае предлага решения, защото веднага отнякъде може да изскочи Джамбазки и да го обяви за национален предател, Балабанов да размаха някоя салфетка, а пък Бойко да го порицае като лъжец с пура в уста - от онези, дето му ги подари Зоран Заев още миналага година в Банкя, когато Бойко рече, че пак ще го излъжат. Така национален интерес нито се формулира, нито с брани. По този въпрос отдавна сме напуснали полето на рационалното и националното мислене. Но явно има други, много по-силни от националния интереси.

9347

3

Анализи

11.06 2022 в 09:18

А стига бе Йотова, на път си да надмине Митрфанова. Трудно се побира поведението ви в главата на нормален човек.

3714

1

GB

10.06 2022 в 23:20

Уффф, тази или целува ръка на КГБ-иста и после си трайка, или ръчка без нужда, за да подклажда у българина патреотарството и срещу анти-путинистите.