Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Даниел Вълчев: Заплахите към Ива Митева отклоняват вниманието от дивотиите в парламента

OFFNews 05 септември 2021 в 12:09 12664 0

Заплахите към Ива Митева отклоняват фокуса на публичното внимание от дивотиите, които стават в парламента. Така деканът на Юридическия факултет в СУ Даниел Вълчев коментира заканите за убийство към председателя на НС.

"Не си падам по задкулистни сюжети, но най-вероятно това ще бъде първото Народно събрание, което за два месеца не е в състояние да приеме нито един закон. Каквито и функции да си самоопределя, все пак основната е да приема закони", каза той и допълни, че законите са нещото, което интересува хората, а не "дали са привикали някого в комисията или не, защото това са предизборни неща без съмнение."

Защо отново не беше сформирано правителство?

"Имам две обяснение следващи едно от друго. Първото е, че българското общество за 30 години така и не можа да стигне до ниво на някаква солидарност. Всеки гледа да постигне свои цели. Другото, което следва от първото, е че партийните елити разчитат на твърдите си ядра и затова правят едно говорене, което задоволява твърдите им ядра, но практически им затваря вратите за разговори с останалите и това не ги интересува. Това е големият проблем. Това не е политика, а лични партийни пристрастия. При нас балканският нрав добавя една допълнителна окосменост на тази работа", посочи Вълчев.

Той беше категоричен, че няма никаква разумна причина да не бъде сформирано правителство:

"И днес не виждам никаква разумна причина да няма правителство. Ако някой може да ми обясни какви са тези чак толкова "червени линии" пък, нещо което да не може да се премине… има възможности за мнозинства във всякакви посоки, включително и за онези организации, които революционно влязоха в Народното събрание."

Даниел Вълчев каза още, че поне единият от двамата служебни министри, които са спрягани за създаването на нова партия, "не е никакъв десен човек" и уточни, че става дума за министъра на икономиката (Кирил Петков, б. ред.)

В коментар за номинирания за вицепремиер и вътрешен министър от ИТН Петър Илиев, преподавател в Юридическия факултет на СУ, Вълчев каза, че той е винаги с високи оценки от студентите.

Вълчев добави, че е говорил с Илиев и той му е донесъл книгата си, като уточни, че става дума за изданието от 618, а не от 698 страници.

"Илиев беше обвиняван в плагиатство. Имаше обвинения, че никой не е взел мерки, но към онзи момент никой не е подал сигнал за когото и да е. В момента, в който такива сигнали се появиха, СУ много бързо реагира, Етичната комисия се зае със случая. Виждам книгата за пръв път, следва да се изясни кое копие е съществувало към онзи момент (2015 г.). Не бих искал да влизам в политически разговор, но е странно, че доц. Маслянкова не е реагирала през 2015 г. (…) Не е хубаво да се преписва и учените в СУ не правят така", подчерта Вълчев и добави, че ако решението на Етичната комисия излезе седмица преди изборите, ще стане ясно дали обвиненията към Илиев имат политически привкус.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews