Даниел Митов: Не се готвим за война

Ивайло Анев 02 февруари 2015 в 19:05 3161 7

Министърът на външните работи Даниел Митов

Българската армия не се подготвя за война. Мобилизационният преглед на българската войска не е прецедент, той се прави постоянно.

Това заяви външният министър Даниел Митов в интервю за bTV.

По-рано днес началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов каза, че в момента тече проверка на документи и какви са наличните възможности за извършване на мобилизация.

По думите му много от българските мъже, които могат да бъдат повикани от армията, са или зад граница, или имат здравословни проблеми.

"Ръководството на войската трябва да е наясно с пълната картина и затова се извършват редовно проверки на документите и наличните възможности", посочи Николов.

Външният министър беше категоричен, че мобилизацията не е подготовка за бъдеща война.

"Има конфликти около нас и трябва да сме подготвени за всякакви ситуации. Това не е свързано с мобилизационният преглед. Всяка една държава-членка на НАТО прави подобни неща перманентно", каза още Митов.

По думите му посещението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в България не е особен акт и не показва подготовка за военни действия.

"Генералният секретар на НАТО да посети една държава член не е никакъв проблем, нито пък е някакъв особен знак. Той беше и в Румъния, той беше и в други държави-членки на Алианса. Изобщо не е проблем. Ние искаме по-често да ни посещава, защото България като член на организацията трябва постепенно да мисли за модернизиране на въоръжените си сили, трябва да мисли за повече съвместимост със силите на НАТО", заяви външният министър.

Относно слуховете, че в Шабла ще бъде разположено ядрено оръжие срещу Русия, Митов заяви, че истерията трябва да бъде прекратена. 

"Говоря като министър и боравя с факти, не говоря като анализатор. Знаем много добре какви са ни заплахите и откъде идват те. Знаем, че има райони на нестабилност близо до нашите граници и е необходимо НАТО да предприеме някакви действия", посочи Даниел Митов.

"Откакто падна Берлинската страна, НАТО и ЕС създадоха многобройни рамки за взаимодействие с Русия и те винаги са разчитали на диалог с Русия", заяви още Митов.

Той беше категоричен, че Алиансът не се кани да напада Русия или която и да е друга страна. "НАТО предприема мерки, за да осигури собствените си членове", посочи още външният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!