Даниел Митов: Държавна сигурност се върна на бял кон

Митов заяви, че бившите сътрудници на ДС в МВнР са четирима

Йорданка Веселинова 22 декември 2021 в 13:43 2193 2

Държавна сигурност се върна на бял кон, не къде да е, а в политическия кабинет на Министерство на външните работи, заяви от парламентарната трибуна Даниел Митов от ГЕРБ и призова всички бивши служители и агенти на ДС да бъдат премахнати от МВнР.

По думите му "в продължение на 45 години ДС гарантираше българската външна политика да бъде функция на външната политика на Кремъл, а дипломатите ни - безгласна буква в света на международната политика."

"Ако има територия, където тази битка да е била особено ожесточена, това е полето на дипломацията и системата на Министерството на външните работи."

Той определи назначенията като "целенасочена провокация срещу европейското бъдеще на страната".

"Видяхме, че само за седмица за главен секретар бе назначен Иван Петров - секретен сътрудник Балинов на Първо главно управление на ДС. Съветник на министъра ще бъде Петър Воденски - секретен сътрудник Велинов към генералния щаб. За началник на кабинета е назначен Петьо Петев, секретен съюзник Динов от Първо главно управление на ДС, а за капак от вчера знаем, че Петко Сертов, кадрови офицер от Второ главно управление на ДС, е назначен за сътрудник."

Той коментира още, че в същото време се готви пенсионирането на дипломати с огромен опит и попита: "Кога ще пенсионираме Държавна сигурност?"

Митов защити на трите кабинета на Борисов, които били водили политика на изолиране на служителите на ДС, чрез практиката да не се назначават такива нито като консули, нито на позиции в МВнР. Той припомни и декларацията от 2011 г. на НС за отзоваване на бившите агенти и служители на Държавна сигурност.

В края на изказването си той попита партиите на промяната дали стоят зад тези назначения и се усъмни, че промяната е фасада, зад която стои президентът:

"Иска ни се да чуем ПП, ИТН по въпросните назначения. Стоите ли за тях и ако не - кой направи тези назначения? Кой управлява завръщането на ДС на ключови позиции във властта...да не се окаже, че реалната власт се намира в президентството, а лицата на промяната са фасада, която се разпада", каза още Митов.

Тошко Йорданов заяви, че декларацията на ГЕРБ е за нещо, което не се е състояло и предложи те да направят и декларация за премахването на Тодор Живков. В опит да защити Генчовска той нападна ГЕРБ, които в редиците си имат човек, участвал в насилствената смяна на имената на българските турци.

Декларацията на Митев е по повод назначените вчера нови 13 зам.-министри, и последвалото назначение на Петков Сертов за съветник на външния министър Теодора Генчовска от ИТН. Това назначение предизвика голям скандал - бившият служебен министър на културата и част от Отровното трио Велислав Минеков заяви,че хората не са протестирали за "за завръщане на мафията в кадифе и коприна". Тошко Йорданов от ИТН, партията предложила Генчовска, заяви, че в екипа на Министерството на външните работи няма да има нито един служител на ДС, а Христо Иванов намекна, че с коалиционните партньори трябва да бъде обсъден въпросът за лустрацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

22.12 2021 в 17:58

Много неприятен човек е тоя,пегавия....се на заяждане го кара,га че,Мутрягата беше цъфнал и вързал...а и той откъде се взе-това никой не знае....

1956

1

sss700431

22.12 2021 в 14:28

Преди да говори Даниел Митов да отговори , защо като имаха цялата власт , цели 12 г. , не гласуваха този прословут закон за лустрацията. Или тази "машичка" , просто вдига шум , за да се види ,че е активен.