Христо Иванов: Стефан Янев да се яви в парламента, за да обясни позицията си за НАТО

Не можем да наложим вето за избора на Петко Сертов, но ще дадем мнение, заяви съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева Последна промяна на 22 декември 2021 в 11:50 10944 1

Снимка OFFNews

Ще призовем министъра на отбраната Стефан Янев да обясни позицията си по отношение на НАТО в редовната комисия, за да не боравим с фейсбук статуси, защото темата е твърде важна.

Това заяви съпредседателят на Демократична България (ДБ) Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание. Вчера министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че е против разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас.

Христо Иванов каза, че ДБ държи много на фиксираните в коалиционното споразумение текстове, свързани с отбраната:

"За нас е изключително важно България да се развива като пълноправен член на НАТО. Вярваме, че България не може да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика реален неутралитет, който да бъде в полза на експанзивната политика от страна на Кремъл." 

По думите му щом бъде създадена редовната комисия по отбрана, от ДБ ще поискат Стефан Янев да обясни своята позиция в парламента, "за да не се борави с фейсбук статуси, защото темата е твърде важна".

"Бихме подкрепили всички мерки свързани с укрепването на нашата отбрана и способност да противостоим на засилването на руското влияние в района. Позицията на министъра на отбраната изисква минимум добро изясняване", каза съпредседателят на ДБ. 

По отношение на евентуалното назначение на Петко Сертов като съветник на външния министър Теодора Генчовска Иванов заяви: 

"Според коалиционното споразумение съставите на политическите кабинети са по усмотрение на съответния министър. Но нашето дългогодишно мнение по отношение на лустрацията в сектор сигурност е важно за нас, ще обсъдим това с нашите партньори и се надявам, че ще бъдем чути."

Той добави, че от "Демократична България" нямат право на вето по въпроса, но ще изкажат мнение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови