Христо Иванов: Стефан Янев да се яви в парламента, за да обясни позицията си за НАТО

Не можем да наложим вето за избора на Петко Сертов, но ще дадем мнение, заяви съпредседателят на ДБ

Ружа Райчева 22 декември 2021 в 11:50 11551 1

Снимка OFFNews

Ще призовем министъра на отбраната Стефан Янев да обясни позицията си по отношение на НАТО в редовната комисия, за да не боравим с фейсбук статуси, защото темата е твърде важна.

Това заяви съпредседателят на Демократична България (ДБ) Христо Иванов в кулоарите на Народното събрание. Вчера министърът на отбраната Стефан Янев заяви, че е против разполагането на допълнителни войски на НАТО у нас.

Христо Иванов каза, че ДБ държи много на фиксираните в коалиционното споразумение текстове, свързани с отбраната:

"За нас е изключително важно България да се развива като пълноправен член на НАТО. Вярваме, че България не може да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика реален неутралитет, който да бъде в полза на експанзивната политика от страна на Кремъл." 

По думите му щом бъде създадена редовната комисия по отбрана, от ДБ ще поискат Стефан Янев да обясни своята позиция в парламента, "за да не се борави с фейсбук статуси, защото темата е твърде важна".

"Бихме подкрепили всички мерки свързани с укрепването на нашата отбрана и способност да противостоим на засилването на руското влияние в района. Позицията на министъра на отбраната изисква минимум добро изясняване", каза съпредседателят на ДБ. 

По отношение на евентуалното назначение на Петко Сертов като съветник на външния министър Теодора Генчовска Иванов заяви: 

"Според коалиционното споразумение съставите на политическите кабинети са по усмотрение на съответния министър. Но нашето дългогодишно мнение по отношение на лустрацията в сектор сигурност е важно за нас, ще обсъдим това с нашите партньори и се надявам, че ще бъдем чути."

Той добави, че от "Демократична България" нямат право на вето по въпроса, но ще изкажат мнение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews