Данаил Кирилов: По време на извънредното положение нямаше съществено ограничаване на правата

OFFNews 08 май 2020 в 18:33 3956 3

"Два месеца имахме обявено извънредно положение съобразно конституцията. То даваше правната възможност с оглед справяне на ситуацията за временно ограничаване на някои права. Нямаше съществено ограничение на правата на българите. След отпадане на извънредното положение ще останат една част от тези мерки".

Това заяви правосъдният министър Данаил Кирилов в предаването "Лице в лице". 

"Законът урежда трайни отношения, но има изключения. Ако си спомняте дебата на 13 март в Народното събрание, тезата на опозицията беше, че не може само с един акт да се обяви извънредното положение. Регулацията трябва да се осъществи на база на закон, който да уреди случаите, в които имаме засягане правата на гражданите', обясни Кирилов. 

Той е категоричен, че ще остане тази част от закона, която дава защита на българското население. "Изрично искам да подчертания, че в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение, ако претеглим правата и задълженията, ще видим, че повече от 3/4 от нормите бяха облагодетестващи", заяви ресорният министър.

По думите му целта е да се продължат тези от мерките, които са благоприятни - социалният пакет, който се допълва (схемата 60/40, безлихвените заеми, защита срещу запорите и възбраните): "Продължават защитните правила за приключване на учебната година. Тези дни контактуваме и с висшите училища, дори и днес имаше среща с академичните представители. Има случаи, в които ще могат да се проведат семестриалните изпити дистанционно и такива, в които ще може да се завърши семестъра без пряк контакт между изпитващия и студента". 

Данаил Кирилов подчерта, че законът и преди е давал правомощие да се слагат КПП-та, но за да получат мерките еднозначна подкрепа, "вървим по пътя на най-тежката законодателна защита". 

"Искам да напомня, че главата от закона, която касае епидемичната защита на населениео е в този вид преди 2010 г., така че здравният министър има тези правомощния от десетилетие. Не може законодателството да бъде временно. Има правна техника и тя се е използвала досега", смята той. 

Според него, когато се касае за извънредно положение, не се прилага изскването за обществено обсъждане, но търсейки максимална подрепа, управляващите са готови да обсъдят всяка една теза по отношение на извънредното положение. 

На въпроса защо нови изисквания за данъчните складове се прокарват със закона, уреждащ мерките след извънредното положение, министър обясни, че връзката е дисциплината – освен в социалното общуване, трябва да има и фискална дисциплина. "В тази ситуация държавата трябва да увеличи приходите от данъци, такси и акцизи. Това е процес, който започна преди две години", каза още Кирилов и уточни, че не е в неговите компетенции да коментира подробности около промените.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3810

3

Пенчо бре

10.05 2020 в 15:54

Какво може да знае това ... нещо за човешките права, след като едва не облиза ръката на Борисов и то само защото самият той си я издърпа. Поне публично, а иначе знаем - анал-лизатор! Бррр!

17155

1

aviatora

08.05 2020 в 19:05

Оставка, мършооооо!!! На Боко тиквата една от курвичките!!! Боко бил педал...