Дали Светослав Симеонов е човекът, когото Борисов е заплашил, че децата му няма да разберат, че ядат месото му?

OFFNews 08 юни 2021 в 18:11 42369 0

Дали Светослав Симеонов - бивш шеф на фонд "Земеделие", е човекът, когото Борисов е заплашил, че децата му няма да разберат, че ядат месото му?

Този въпрос зададе журналистът Полина Паунова на вътрешния министър Бойко Рашков в интервю по "Свободна Европа".

Отговорът на Рашков бе: "Изследвайте го този въпрос".

Паунова цитира разговор между прокурор Николай Кокинов и Бойко Борисов по делото, където бившият премиер споменава името Светльо. На настоятелното й повторно запитване дали Симеонов е заплашваният човек, Бойко Рашков отговори: "Защо аз трябва да давам отговор на този въпрос? Аз съм подал темата и оттук нататък тя трябва да бъде изяснена от други, не от мен. Няма да отговоря, не е моя работа. Аз не съм разследващ орган. Ако бях разследващ орган, нямаше да се развият така нещата, защото никога не съм позволявал някой да ми въздейства на вътрешното ми убеждение и да оправдавам лица, за които има доказателства, че са извършили тежко умишлено престъпление, което по моя информация е свързано с тежко корупционно поведение".  

Рашков призова журналистите да разследват каква е съдбата на това производство, защо не е влязло в съда, защо не е дадена възможност на съда да реши на кои показания на свидетеля да се концентрира.

Случаят нашумя след изказване на самия Рашков в предаването "Евродикоф" на 28 май, когато той обяви, че при него дошъл човек и му разказал ужасяващи неща. "Нещо ужасяващо е: как му е казано, че има жена и деца, или пък има семейства, които няма да разберат дали не ядат неговото месо", каза тогава Бойко Рашков и допълни, че според него заплахата е отправена от бившия премиер Бойко Борисов.

Акцията на ДАНС

Бойко Рашков нарече измислици информацията на БНТ, че агенти на ДАНС са влезли в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", националната полиция и прокуратурата и изземват секретни документи. 

Според Рашков служители на ДАНС са в специализираната прокуратура за рутинни действия и проверка на материали, съдържащи класифицирана информация. Министърът обясни, че час по-рано е бил в националната полиция, за да представи новия й началник Станимир Станев и всичко е било спокойно. След това се видял с шефа на ГДБОП Калин Стоянов, който не му споделил нищо подобно. Рашков допълни, че някой иска да внесе смут и това не е служебното правителство. Една от възможностите е това да е ГЕРБ, която "разпространява фалшиви новини и ще засили тази кампания с лъжливи новини, защото изборите наближават", коментира той. 

Има ли чистка в МВР и службите

Рашков коментира и изказването на бившия премиер Бойко Борисов, който призна, че е разписал дългите отпуски на шефовете на спецслужбие малко преди служебният кабинет да стане факт, но когато видял какво се случва и как се оголват те, ги помолил да се върнат на работа.

"Не му (на Борисов) прави чест. Освободени са двама души от ДАНС. Службите работят нормално в момента. Те са освободени от страха, който същият този човек чрез своите министри и лично е налагал. От него хората още не могат да се освободят", каза Рашков.  

Службите работели по-спокойно, защото виждат, че не работят за премиера, за министъра, а за гражданите.

За обвиненията към бившия началник на кабинета на Рашков Елена Фичерова 

Бойко Рашков нарече "някакви произволни твърдения на човек след няколко напитки" думите на Бойко Борисов, че Елена Фичерова е вземала секретни материали и ги е носила на Васил Божков. Министърът обясни, че тя не е имала достъп до такива материали и класифицирана информация. Дори и да е искала да го направи, не е имала такава възможност. 

"От това по-невероятна измислица не съм чувал", каза Рашков.

Случаят Папалезов

Случаят с уволнения директор на сектор “Културно-исторически ценности“ в Главна дирекция “Национална полиция“ Ангел Папалезов, който онзи ден бе обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група за трафик на културни ценности, също стана обект на коментар от страна на Бойко Рашков.

"С полицая Папалезов нещата са просто възмутителни от гледна точка на подхода, маниера. Това непрекъснато самоизтъкване на главния прокурор Гешев с тези шумни акции, които накърняват името на лицата, по отношение на които се предприемат такива действия, и за които няма присъда, е възмутително", коментира Рашков и напомни за презумпцията за невиновност. 

Според министъра Папалезов е получил морална присъда от "тази наша прекрасна прокуратура". Обвинението произвежда на конвейер шумни дела срещу неудобни хора, смята той. И допълни, че Гешев фактически работи срещу правителството. Призованите да свидетелстват в националното следствие са били разпитани като защитени свидетели, уточни министърът. Самият Рашков знаел поне за двама такива свидетели. 

"Това е уникален случай в нашата наказателно-процесуална практика", заяви Бойко Рашков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови