Чужди служби опитвали да влияят на политическите позиции на България

Разузнаването отчете опит за вътрешна дестабилизация чрез използването на българите мюсюлмани

Юлиан Христов Последна промяна на 09 април 2015 в 16:29 7492 12

Чужди служби опитвали да влияят на политическите позиции на България, сочи доклад на НРС

През 2014 година са засенчени няколко опита на чужди служби за вербовка на българи, като целта била влияние върху външнополитическите позиции на страната в съответствие с чужди интереси.

Това става ясно от доклад за дейността на Националната разузнавателна служба (НРС), който е публикуван на страницата на външното разузнаване на 31 март. 

От него става ясно, че чужди агенти, без да се уточнява от коя държава са, са правили опити за вербовка на българи, за да установят "степента на сътрудничество между България и нейни съюзници". Според анализа на външното разузнаване тази тенденция ще се запази и през 2015 година. 

В доклада е записано, че една от основните заплахи за националната сигурност, освен тероризма и засечената активност на последователи на Ислямска държава у нас, са именно опитите на отделни държави за намеса във вътрешните работи на страната. Става въпрос за провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация. 

В тази връзка е засечено и активизирането на "определени страни" за налагане на техните политически и икономически интереси на наша територия, за разширяване на влиянието им у нас или за дискредитиране на България.

"С отчитане на политическите позиции и ориентираност на Р България, през 2015 г. ще продължи активността на определени чужди специални служби по отношение на страната ни", е записано в доклада.

Получена е и разузнавателна информация за подготвяни "остри мероприятия срещу България" и българските интереси зад граница, както и за планирани терористични атаки срещу съюзнически страни от ЕС и НАТО. Има и данни за реални заплахи за сигурността на български и чужди граждани от партньорски страни в кризисни държави и региони.

Отчита се, че през 2014 година най-сериозните реални и потенциални рискове и заплахи за нашата страна са генерирани от конфликтите и кризите в Украйна, Сирия, Ирак, Либия, дейността на “Ислямска държава” (ИД), “Фронт ал Нусра”, други радикални групировки в района на Близкия изток и Северна Африка (БИСА), засилващата се активност на “Ал Каида” в глобален план, дестабилизираната обстановка в Афганистан и Пакистан, нестабилното положение в някои съседни държави и страни от Западните Балкани в политически, икономически и религиозно-етнически план, опитите на отделни държави за намеса във вътрешните работи на страната ни, насочени към провокиране на междуетническо напрежение, пропагандиране на идеи на политическия ислям и използване на българите мюсюлмани като инструмент за вътрешна дестабилизация. 

Сред основните радикални ислямски джихадистки структури, опериращи на териториите на Ирак и Сирия, са Ислямска Държава и свързаният с “Ал Кайда” “Фронт ал Нусра”, в чийто състав влизат бойци от над 80 държави, включително и около 900 души от региона на Западните Балкани - Косово, Босна и Херцеговина, Албания, Македония, Черна гора, Санджак в Сърбия.

Завръщането на част от тях на Балканите, крайно радикализирани и с богат боен опит, генерираше терористични рискове и заплахи за съответните държави и за региона като цяло, включително и за сигурността и интересите на страната ни, се посочва в доклада.

В тази връзка България остава транзитна територия за джихадисти, нещо, което неколкократно беше потвърдено от ДАНС и Военното разузнаване.

Кризата в Украйна също е отчетена като риск за сигурността на енергийните доставки и икономическите интереси на страната. НРС потвърждава спирането на проекта „Южен поток“, което довело до „риск от евентуално застрашаване на доставките и транзита през украинска територия на руски газ, което пряко засяга и нашата енергийна сигурност“.

Разузнаването отчита забавянето по различни проекти за диверсификация на доставките на природен газ, както и проблеми при изграждането на трансевропейските транспортни коридори, преминаващи през територията на България, което допълнително създава риск за енергийната стабилност.

НРС активизирало работата си по линия на Външнополитическото разузнаване. Предприети са и действия за разширяване на разузнавателното присъствие на НРС в кризисни региони и за въвеждане на нови форми в работата.

През 2014 г. са изготвени 3892 разузнавателни материала, а за качеството им било показателно, че 56% от тях бяха оценени от българските и чуждестранните потребители на разузнавателна информация като “много интересни” и “интересни”.

Службата отчита и ръст със 146% на аналитичните материали и прогнозите. До висшето държавно ръководство са пратени 74 материала, като основната част от тях са свързани с Украйна.

НРС очаква заплахите през 2015 г. да запазят характера си, като дори се очаква терористичните заплахи за Европа и България да нарастват в сравнение с 2014 г.

„Това произтича от увеличаващата се численост на контингента европейски джихадисти в конфликтите в Сирия, Ирак, но и в Либия, и завръщащите се от тях (силно радикализирани и с богат боен опит) в страните на произход. От значение за нарастването на терористичните заплахи е и намерението на “Ал Каида” за активизация на дейността й, включително на базата на съперничество с ИД“, се посочва в доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2015 в 19:56

Колко смешна и жалка е тази "служба" НРС, която не смее да назове най- голямата опасност за България и се крие pdo разни анонимни изрази като "ОПРЕДЕЛЕНИ СТРАНИ СЕ ОПИТВАТ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРАТ И РАЗДЕЛЯТ БЪЛГАРСКТО ОБЩЕСТВО":):):)

Пухльовци наредени на руска копаня!

10.04 2015 в 15:45

"Добър ден"!?!Най-накрая някой се сети, да изрази публично и официално мнение, че ни грозят опасности: от завербуване, от терористични заплахи, от енергийна нестабилност...,а като че ли някой все още чака "официално" писмо, факс, телекс или е-мейл, че проекта "Южен поток" се спира и България вече не е страна, която ще транзитира руски газ за страни от ЕС!?!Че това ни обрича в скоро време да останем без "синьо гориво", или да го получаваме чрез посредник-Турция, което ще ни направи"независими"от руските доставки...А цената?Те /турците/, винаги са ни били "приятели"и ще се смилят над нас, както ние продаваме ел. енергия, на преференциални цени....

10.04 2015 в 09:16

Опитват се?
Че те най - нагло си пазаруват партии Атака, АБВ, БСП, изтърсака на Енчев и т.н. вече им загубих броиката.

10.04 2015 в 00:10

Ха ха. Че то цялата дестабилизация на българия през прехода идва от външни сили, по-точно от една на изток от нас, която в момента саботира присъединяването на Украйна към ЕС.

10.04 2015 в 00:08

Ха ха. Че то цялата дестабилизация на българия през прехода идва от външни сили, по-точно от една на изток от нас, която в момента саботира присъединяването на Украйна към ЕС.

09.04 2015 в 23:10

Определено, отчета на НРС не е всеобхватен. Защо ли? Просто. Не обхваща действията на чуждите служби които ЛЕГАЛНО действат в страната. В чийто посолства съвсем официално ходят да се отчитат българските управници на хранилка. Ама то и няма как да стане. Самата НРС явно има поставена определена задача. Отвън.

09.04 2015 в 20:42

Познайте коя е чуждата държава, която ще се опита да дестабилизира България като създаде етническо напрежение !

Нейният перхидролен пудел, вече обвини за това противниковата страна.

Типичен похват за роденото още през болшевизма мракобесие.
Обвиняваш Хитлер за Катинското клане и колиш поляците !

Още след изборите през 2014, когато стана ясно, че БКП не може да върши работа на Кремъл, в интернет започна едно нагнетяване, експолатация на проблема с циганите, насъскване и т.н.

09.04 2015 в 20:41

Добре е българските служби за сигурност да публикуват от време на време такива отчети пред обществеността , защото много хора си мислят , че никой нищо не прави , а просто се носим по течението което (както се вижда) не е вярно.Или ако цитирам класика-"нашата работа е най-неблагодарната работа на земята , защото за успехите ни не научава никой , а за провалите ни разбира целия свят"!

09.04 2015 в 19:13

#02 - Аз пък си спомням за един болхарский преммиер с малки очилца, който стоеше като ученичка пред един маниакален, ботоксов император, още през 2008-ма, а друг пък цял /П/резидент на Републиката, запиваше по късни доби в разни барове със същият този ботоксов император, уговаряйки разпродажбата на българската енергетика, земя и национален суверенитет..........

09.04 2015 в 19:06

е па верно е

От некакви идиоти Волен Сидеров взима пари да прави джумбуш и сеир